Infrastruktura u prvom planu

Predrag Rađenović, predsednik Opštine Sečanj, o učinku u 2018. i planovima za 2019.

Na početku nove kalendarske godine o onome što je u sečanjskoj opštini ostvareno  zahvaljujući, pre svega, sredstvima budžeta lokalne samouprave, kao i o budućim planovima, razgovarali smo sa Predragom Rađenovićem, predsednikom Opštine. Na pitanje šta bi izdvojio kao najznačajnije aktivnosti i rezultate, Rađenović kaže:

„ U svim KO na teritoriji Opštine Sečanj sređeni su vodotokovi, u šta je uloženo od 21 do 23 miliona dinara. U Šurjanu, Sečnju i Krajišniku, sredstvima opštinskog budžeta su uređeni prilazi atarskih puteva. U Jaši Tomiću je sanirana sportska hala, uređena deponija, a sa 3,5 miliona dinara Opština je finansirala postavljanje nadstrešnice na pijaci.  Takođe je pokrivena i pijaca u Krajišniku, uređen parking prostor i sanirana vodovodna mreža. U ovom selu je u toku izgradnja veštačkog jezera  koje će se koristiti za sportski ribolov. Glavni finansijer ovog projekta je pokrajinska vlada. Renovirani su Osnovna škola „Braća Stefanović“ u Neuzini, kao i kuhinja i trpezarija u objektu PU „Poletarac“ u Sečnju.  Dodeljena je pomoć u vidu 21-og paketa građevinskog materijala izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.“

Predrag Rađenović navodi i da je, kao i prethodnih godina, sečanjska lokalna samouprava i tokom 2018. godine obezbedila besplatan prevoz đacima iz svih sela opštine koji idu u srednju školu u Sečnju, ali i finansirala mesečne karte do 60 posto za sve učenike opštine koji se školuju u Zrenjaninu,  a lošeg su materijalnog stanja. 75 najboljih studenata,  sa prosekom ocena preko 8.00, nagrađeno je knjigom i sa po 20000 dinara. Nagrađeni su i najbolji đaci, vukovci, svih osnovnih i srednjih škola. Pored toga, Opština je pomogla, podržala i bila pokrovitelj održavanja brojnih sportskih, umetničkih, kulturnih, turističkih, privrednih događaja i manifestacija.

Sečanjska lokalna samouprava je za 2018. godinu predvidela i program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, a što se tiče aktivnosti u okviru tog programa, Rađenović  ističe:

„Opština Sečanj je obezbedila pčelarima 2,5 miliona bespovratnih sredstava za nabavku opreme i pčelinjih društava i ove godine je pravo na dodelu ostvarilo  22 pčelara sa teritorije Opštine. Obezbeđeno je sufinansiranje kamata za kratkoročne poljoprivredne kredite za nabavku obrtnih sredstava. Takođe je i 7 poljoprivrednika sa teritorije opštine Sečanj dobilo ukupno 1000000 dinara  za nabavku opreme za navodnjavanje.“

Kada su u pitanju planovi, kao i budžet za 2019. godinu, predsednik sečanjske lokalne samouprave kaže:

„Na sednici SO Sečanj održanoj krajem decembra usvojena je odluka o budžetu koji za 2019. godinu iznosi 547.910.692 dinara. Uopšteno govoreći, u ovoj godini akcenat će biti na izgradnji infrastrukture, asfaltiranju neasfaltiranih ulica. Plan je da se uradi revizija vodovoda u svim mestima Opštine, kao što je to urađeno u Krajišniku. U toku su finalni radovi na završetku kanalizacije u Sečnju. Investiraće se i u JKP, koje će biti opremljeno novim mašinama. Nastaviće se i sa uređenjem deponija. I dalje će lokalna samouprava finansirati sportske klubove, kulturno-umetnička društva. Veću pažnju posvetićemo turističkim potencijalima, pa će se tako raditi na uređenju obale Tamiša, uređenju lovišta.  Što se poljoprivrednika tiče, pružićemo podršku podizanju plastenika i višegodišnjih zasada. Ono što je još značajno za poljoprivredu, jeste da ćemo tokom februara vršiti edukaciju o komasaciji po svim mestima Opštine i od 31. marta bi trebalo da se uđe u taj proces, u zavisnosti od zainteresovanosti vlasnika poljoprivrednih zemljišta. Postoje još neki planovi i projekti, ali ćemo o njima kad se budu realizovali.“- rekao je na kraju razgovora predsednik opštine Sečanj, Predrag Rađenović.

Branka Škrbić – List Zrenjanin

opstinaplanovipredsednikrađenovićsečanj