Odobren projekat vredan 600.000 RSD

Biblioteci Jovan Dučić u Sečnju i njenim ograncima u Jaši Tomiću, Krajišniku i Sutjesci odobren je projekat za tehničko opremanje u vrednosti od gotovo 600.000 RSD od strane Ministarstva kulture i informisanja. Od Ministarstva su odobrena sredstva u iznosu od 500.000 dinara, dok će opština Sečanj učestvovati sa oko 90.000 dinara.

Prvi cilj ovog projekta je tehničko opremanje Biblioteke i njenih ogranaka kako bi nesmetano funkcionisala u savremenom društvu i omogućila svojim korisnicima kvalitetniju uslugu, a knjižničarima olakšala posao. Ne manje važan, drugi cilj je povećanje čitalaca i privlačenje mladih. Aktivnost na društvenim mrežama koju će pratiti fotografisanje knjiga i događaja omogući će mladima da budu u toku sa dešavanjima u biblioteci i ovu ustanovi će učiniti vidljivijom.

Biblioteke u opštini Sečanj će konačno ponuditi svojim čitaocima digitalnu pretragu i boravak na internetu, a radnicima lakši uvid u brojno stanje bibliotečke građe. Osim ovog naprednog, tehnološkog značaja projekta, važno je naglasiti društveni i kulturn značaj. Postavljanje zvučnika preko kojih će se emitovati klasična, ambijentalna, duhovna, muzika za decu, recitacije i adaptacije pesama, omogući će čitaocima prijatan boravak u biblioteci. Zvučnici i muzika za decu će posebno obradovati najmlađe čitaoce i omiliti im dolazak i boravak u našoj ustanovi. Projektor, računar i zvučnici će omogućiti multimedijalni doživljaj biblioteke i svetske literature i time obogatiti kulturni život u malim mestima.

-„Naime, Biblioteci je neophodna digitalizacija bibliotečke građe i pohranjivanje podataka u jedinstvenu bazu. To do sada nije urađeno jer u postojeće računare nije mogao da se instalira adekvatan program. Stoga su nam potrebni računari za glavnu biblioteku i ogranke (8 računara), a svi podaci bi dodatno bili sačuvani u eksteroj bazi podataka. Dva računara bi služila našim čitaocima za pretragu baze podataka i posetu internetu. Štampači sa skenerom bi omogućili našim čitaocima da kopiraju stranice određenih knjiga. Pored toga, za aktivnosti promocija knjiga, kao i za kvalitetniji boravak naših čitalaca u biblioteci biće obezbeđeni zvučnici koji će emitovali prikladnu muziku, projektor za prikaz filmova i drugog sadržaja, kao i foto-aparat kojim ćemo beležiti događaje i aktivnosti vezane za našu biblioteku i ogranke. Kako je naša opština mala i siromašna, kulturni život stanovnika se vezuje za veoma mali broj kulturnih ustanova. Značaj ovog projekta je u tome što je u gotovo svim selima naše opštine kulturni život počiva na sporadičnim kulturnim događajima kojih ima svega nekoliko godišnje“ za NMR Info izjavila Mirjana Rikalo, vd direktora biblioteke „Jovan Dučić“.

bibliotekaprojekatsečanj
Komentari (0)
Dodaj komentar