Отварање изложбе КАКО ЗНАМ И УМЕМ – САВА ШУМАНОВИЋ (1896–1942)

 

Аутор пројекта и кустос изложбе: Милица Орловић Чобанов

У Спомен-збирци Павла Бељанског у суботу, 18. фебруара у 11 часова биће отворена завршна изложба дечјих радова под називом Како знам и умем Сава Шумановић (1896–1942). Радови су настали као резултат истоименог програма организованог поводом обележавања 120 година од рођења познатог уметника Саве Шумановића. Овим пројектом настављена је и дугогодишња сарадња музеја и Предшколске установе „Радосно детињство“ Нови Сад.

Специфичан стил који је сам уметник назвао – како знам и умем – био је мотив овогодишњег циклуса креативних радионица. На примеру девет Шумановићевих уметничких дела из колекције Павла Бељанског учесницима је захваљујући интерактивном приступу теми на занимљив начин указано на различите фазе у уметниковом опусу.

Циклус је почео омиљеним програмом, ванмузејском радионицом Кустос у вртићу, покренутом још 2010. године и прилагођеном потребама старосних група од 4 до 7 година. Након дружења са кустосом и упознавања са темом уз помоћ слагалица и видео презентације, припремљена и заинтересована деца долазила су у музеј, обилазила сталну поставку и уз помоћ мапе сусретала се са делима о којима су претходно разговарала у вртићу. Кључни моменат био је опробати се у пракси – на лицу места забележити утиске и осећања и, у потрази за сопственим стилом попут Саве Шумановића, изразити се у различитим ликовним техникама. Као и претходних година завршна изложба приказаће резултате ових истаживања, а публика ће моћи да погледа радове свих учесника, из 10 вртића: Звончица, Палчица, Гуливер, Дунавски цвет, Различак, Пчелица, Калимеро, Чуперак, Детелина, Весели патуљци.

Програм је реализован не само захваљујући сарадњи вишег кустоса Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке и ликовних педагога Предшколске установе „Радосно детињство“ Нови Сад – Јелене Тишма, Драгана Јајића, Душана Басаре, Викторие Чикош и Бојана Станкова – него и захваљујући њиховој доброј комуникацији са васпитачима и децом.

Током трајања изложбе (18. фебруар – 2. април 2017), поред едукације за васпитаче Предшколске установе, биће одржан и осмомартовски програм Мами на дар, у оквиру обележавања Међународног дана жена. Посете деце са мамама музеју, при чему деца преузимају улогу кустоса и водича кроз сталну поставку Спомен-збирке и поставку изложбе њихових радова, увек изазивају посебно интересовање код најмлађих.

Улаз је слободан.

 

Beljanskigalerijaizložba Sava Šumanović
Komentari (0)
Dodaj komentar