Ovogodišnji bosanski lonac najbolje skuvala ekipa iz Česterega

Manifestacija “Bosanski lonac”, u organizaciji Udruženja žena iz Krajišnika održana je šesti put u okviru obeležavanja Dana sela Krajišnik. Interesovanje je bilo veliko, i ni kišno vreme nije negativno uticalo na brojnost okupljenih.
Kao i svake godine potrudili su se da uvedu neke novine u sadržaju, kako bi i ova bila zanimljivija od prethodne. Ove godine su u takmičarski deo uvrstili i novu igru. Učestvovalo je 6 ekipa, jer su se vremena dešavanja podudarila, pa je zbog toga bilo malo manje takmičara. U igrama su ove godine prvi put učestvovala i deca, i takmičili su se u trci sa džakovima i u bacanju kupusa sa ramena.
“Nekada davno su žene u Bosni išla na neka prela, i najviše su volele da igraju “kapanje”. To je igra koja se sastoji od toga da se na stolu nađe jako puno kapa, čarapa i rukavica, i u jedan predmet se sakrije novčić, koji ostale žene traže. Vrlo je bilo zanimljivo, a ukoliko smo nešto pogrešili, ispravićemo sledećeg puta”, naglasila je organizatorka Mirjana Umićević.
Udruženje je za ovu godinu pripremilo i nov proizvod od drenjina.
“Mi volimo da budemo specifični po nečemu i da se izdvojimo od ostalih. Odlučili smo se da napravimo slane drenjine, koje su danas dostupne samo za degustaciju, a ne i za dalju prodaju. Svi koji su probali su prezadovoljni sa ukusom, neki su čak istakli i da su bolje od maslina. Drenjine su veoma zdrave i imaju dosta vitamina c, i drenjina može da se jede bez ičega. Slane drenjine ćemo uskoro pustiti u prodaju”, istakla je organizatorka.
“Volela bih da se zahvalim svima koji su bili, a to su udruženje žena “Mladost” – Čestereg, udruženje žena “ Livađanke” – Aleksandrovo, udruženje žena “Naš osmeh” – Sečanj, Udruženje invalida Boka, AžS Elemir, Udruženje žena Radojevo, Građansko društvo Bašaid, Invalidi rada iz Sečnja, udruženje građana “Bulevar 023” Zrenjanin, navela je Mirjana.
Pobednici su proglašeni u nekoliko kategorija:
-Bacanje kupusa sa ramena, pobednik Nina Andrej
-Kapanje, pobednik Milka Tapavički
Kuvanje “Bosanskog lonca”:
I mesto ekipa iz Česterega
II mesto ekipa iz Sečnja
III mesto ekipa iz Aleksandrova
Milena Škrbić, slikarka iz Krajišnika je pobedničkoj ekipi iz Česterega poklonila svoju sliku.

Galerija slika

bosanski lonacKrajisnikkuvanjetakmicenje
Komentari (0)
Dodaj komentar