Pretnje smrću zbog uvrede „juga”

„Srbi ne znaju za šalu”, kaže 43-godišnji Amerikanac, autor duhovitog oglasa na „Krejg listi”
Vašington – Kada je pre osam dana sastavio i na popularni internet oglasnik „Krejg listu” postavio duhovit oglas ne bi li našao kupca za svog „juga” koga ima još od 1988, 43-godišnji Amerikanac iz okoline Los Anđelesa nije ni pomišljao da će time uvrediti mnoge Srbe, koji su ga zasuli uvredljivim mejlovima, u kojima mu čak prete i smrću.

„Prodajem gomilu jugo đubreta. Dizajnirao ga je retardirani inžinjer, a sklopila grupa pijanih radnika. Ima performanse i lakoću rukovanja kao kolica u prodavnici robe za dolar. Možete računati da će upaliti svakog jutra kao što se možete pouzdati u Bernija Mejdofa (vlasnika piramidalne štedionice koja je mnoge poznate Amerikance ojadila za oko 50 milijardi dolara – prim.).

Održava svoju vrednost kao kuće u predgrađu Alabame. Od ovog auta jača je konzerva koka-kole. Prešao je 38.000 milja, prvi sam vlasnik, imam sve originalne papire iz 1988, nije udaran. Najgora kola koja možete imati… Ponesite 2.200 ili dajte ponudu za ovaj komad …. istorije.”

„Moje namere nisu bile zlonamerne, već humorističke – kažu da sam još od prvog razreda pokazivao specijalni smisao za humor – ali mnogi Srbi su ovaj oglas doživeli lično”, rekao nam je u imejl prepisci autor oglasa koji ne želi da mu se pominje ime, jer je, kaže, porodični čovek, a preteće poruke nije shvatio kao zabavne, zbog čega je odbio i da za „Politiku” razgovara o svojim 22- godišnjim iskustvima sa automobilom koji je, uprkos svemu, ušao u američku automobilsku istoriju.

„Primio sam zaista mnogo imejlova, i oko polovina je sa rasnim pogrdama (na račun Amerikanaca), vulgarnostima i drugim ružnim rečima, uključujući i pretnje smrću. Srbi ne znaju za humor”, kaže ovaj 43-godišnjak, poreklom iz Izraela. „Moji roditelji su Evropljani i ja sam mentalno bliži vašem narodu… Možda sam ipak mogao da očekujem ovakav rezultat.”

„Oglas je zaista nesvakidašnji, ja ga ne bih tako sastavio, ali Amerikanci baš ovako doživljavaju ovaj automobil”, prokomentarisao je ovaj slučaj za „Politiku” Džejson Vujić, profesor istorije na Vudbridž univerzitetu iz Virdžinije i autor prošle godine ovde veoma zapažene knjige „Jugo – najgori auto u istoriji”. Naslov je bio samo metafora za sudbinu velikog poslovnog poduhvata naše „Zastave” i kontroverznog američkog preduzetnika Malkolma Briklina, koji je sredinom osamdesetih uzleteo, ali se na kraju, uoči početka raspada Jugoslavije, neslavno završio.

„Ja lično nisam dobijao pretnje smrću, ali sam shvatio da mnogi Srbi ovaj auto doživljavaju kao nacionalni simbol i žele da ga odbrane. Mnogo ljudi iz Srbije ostavilo je gadne poruke na mojoj ’fejsbuk’ stranici, iako nikad nisu pročitali moju knjigu.”

„Kao što znate, ja sam u knjizi ’jugo’ u stvari branio i samo analizirao zašto Amerikanci misle da je to najgori auto u istoriji. To njihovo uverenje je činjenica. Suprotno onome što misli prosečan Srbin, prosečni Amerikanac nema pojma o geografiji i nema predstavu gde se nalazi Jugoslavija (odnosno gde se nalazila), a sasvim sigurno ne povezuju ’jugo’ sa Srbijom i Srbima.”

Profesor Vujić smatra da su Amerikanci mrzeli „jugo” zato što je bio zastareo i loše napravljen mali auto na najkonkurentnijem automobilskom tržištu sveta. „Tokom osamdesetih Amerikanci su želeli skupa kola kao statusni simbol, a ne jeftino sklopljene ’jugiće’ – i u tome je suština.”

Zanimljive su i reakcije običnih Amerikanaca na ovaj nesvakidašnji oglas. „Treba poštovati nekog ko prodaje nešto što je zaista đubre, a pri tom to pošteno kaže. Prodavac ’juga’ iz 1988. iz Kalifornije trebalo bi da razmotri karijeru kao komičar, zato što je oglas zaista urnebesan”, napisao je izvesni Brajan Lons.

„Sviđa mi se izgled tog auta, izgleda kao da je pripremljen za auto-kros ili reli. Nedostaje mu samo neko ko će da ga gura”, napisao je neimenovani bloger.

Milan Mišić – Politika

amerikanacautojugopretnjesrbin
Komentari (0)
Dodaj komentar