Sečanj: U ribnjaku puno mutnih poslova

Hoće li ostatak imovine propalog giganta iz Sečnja dobiti novog vlasnika. Šarane lovi „ko stigne“. Naredna licitacija zakazana za 26. februar

STEČAJNA upravnica preduzeća „Transpetrol“ iz Sečnja Dragica Arsić, za 26. februar oglasila je prodaju ribnjaka, jedine preostale imovine propalog prehrambenog giganta.

Ribnjak se prostire na 400 hektara, a prodaje se četvrti put po početnoj ceni od 79,9 miliona dinara. Na prethodnoj licitaciji, u maju 2017, cena je iznosila 114,3 miliona, ali nije bilo zainteresovanih. Krajem godine pojavio se jedan kupac, koji je za svoje pismo o namerama dobio podršku predsednika Privrednog suda iz Zrenjanina (istovremeno i stečajnog sudije u ovom postupku) Radomira Radojčića. Do prodaje, ipak, nije došlo. Prema objašnjenju Dragice Arsić, tada je izostala saglasnost poverilaca.

– Možda potencijalni kupci taktiziraju i čekaju da cena još padne? Ukoliko ne uspe ni ovo nadmetanje, nastaviću sa prodajom. I, ne vidim šta je tu neuobičajeno što jedan ribnjak ne može da dobije novog vlasnika – kaže, za „Novosti“, Dragica Arsić.

Međutim, stečaj „Transpetrola“ i posebno dešavanja oko ribnjaka, ilustracija su nedaća koje prate domaću privredu. Sečanjsko preduzeće otišlo je u stečaj 2011, a nazvan je „banatskom prevarom veka“! Oko 200 preduzetnika i ratara iz ovog dela Banata, preko noći je ostalo bez 20.000 tona raznih žitarica, koje su „isparile“ iz silosa „Transpetrola“, osnivača i vlasnika Ranka Rane Samardžića. Ubrzo se ispostavilo da je preduzeće u dubiozi od čak 20 miliona evra! Potraživanja poverilaca tri puta su nadmašila vrednost imovine. Veštiji su uspeli da se naplate (ras)prodajom silosa, mehanizacije i benzinske pumpe. Na kraju je ostao samo ribnjak, za koji je utvrđeno da je podignut bespravno i to najvećim delom na zemljištu koje je zakupljeno na 99 godina od mesne zajednice iz sela Sutjeska.

U prvoj godini stečaja, riba iz ribnjaka je prodata i uvećala je stečajnu masu za više od 30 miliona dinara. Zatim je 2012. godine, ribnjak izdat u zakup za godišnje 100.000 evra, uz procenu stečajne upravnice da se u njemu nalazi još oko 350.000 komada riblje mlađi i 150.000 šarana težine do 900 grama. Pitanje je da li je potencijal ribnjaka dobro procenjen, jer je dugo bio siguran izvor prihoda zakupcima – firmi iz Novog Sada, čiji su vlasnici ćerka i zet bivšeg gazde Samardžića…

U poslednje dve godine, kako ističe upravnica Arsić, bez pravnog osnova, ribnjaka se dočepala firma za slatkovodne akvakulture „Nikam“ iz Bečeja. Podignuta je tužba pred Privrednim sudom i upravo je doneta prvostepena presuda o vraćanju ribnjaka u posed stečajnog dužnika. Sve vreme, stečajni organi muku muče sa uzurpatorom i imaju problema da od njega naplate troškove za struju, poreze, vodne takse.

– Redovno obilazim ribnjak i preduzimam mere za njegovo obezbeđenje, ali to je teško jer je neograđen – kaže Dragica Arsić, koja je preduzela mere i za legalizaciju ribnjaka, koji je pre nekoliko decenija podignut na ulazu u Sečanj iz pravca Zrenjanina bez ijedne dozvole!

„TAMIŠKI KRALj“

NERAZVIJENA opština Sečanj među vodećim je u državi po proizvodnji tovljene slatkovodne ribe. Ribnjaci u Sečnju, Sutjesci i Neuzini, prostiru se na oko 4.000 hektara, a u planu je podizanje novih. Ovde je sve u znaku šarana. Ulaz u mesto krasi monumentalna skulptura vajara Miodraga Rogana „Tamiški kralj“, inspirisana figurinom iz 12 veka pronađenom na arheološkom lokalitetu kraj Tamiša.

Slobodan PAŠIĆ – Večernje novosti

prodajaribnjaksečanjstecaj