SLOVO O SUDIJI U 166. VEČITOM DERBIJU

Jedna od najvećih vrlina jednog fudbalskog sudije jeste da napravi jasnu razliku između biti skriveni detektor za kažnjavanje i biti regulator strasti na terenu. Između ta dva pojma postoji ozbiljna i suštinska razlika. Prvi pojam obuhvata striktno pridržavanje slovu Pravila igre, dok drugi pojam podrazumeva pridržavanje slovu i duhu Pravila igre. Prvi pojam margine u tumačenju Pravila igre svodi na najmanju moguću meru, dok drugi pojam podrazumeva širenje tih margina do granica mogućeg. Prvi pojam ne mari mnogo za samu igru, dok drugi pojam sve stavlja u funkciju razvoja igre. Sve ovo što je napisano je bitno u sagledavanju učinka jednog sudije na utakmici.
Polazeći od iznetog Srđan Jovanović je na 166. večitom derbiju demonstrirao na najbolji mogući način kako to izgleda kada je sudija regulator strasti na terenu, a ne skriveni rada koji stoji u prikrajku i jedva čeka da kazni igrača. Praktično je pokazano kako to izgleda kada sudija vodi utakmicu nenametljivo i autoritativno. U građenju autoriteta, koji nije lako izgraditi kod naših timova, glavna spona Jovanoviću je bila sigurnost u odluke koje je donosio. Jovanović je autoritet stekao odlukama koje je donosio, a nije ga nametao svojom ulogom na terenu. Koliko je sudija bio siguran u svoje odluke moglo se najbolje videti po govoru tela sudije. Smiren, hladnokrvan i odvažan u svim onim situacijama kada je navedene elemente trebalo pokazati. Počev od 12. minuta i starta Zdjelara, preko preventivnog delovanja u sprečavanju masovnih konfrontacija, prvo na samom početku utakmice između Rikarda i Rodića oko središnje linije terena za igru do situacije sa samog kraja prvog dela igre, do procene namere igranja lopte rukom Erakovića u sopstvenom kaznenom prostoru i drugog žutog kartona Zdjelaru u 88. minutu meča. U svim tim situacijama Srđan Jovanović je pokazao smirenost koja je dostojna poštovanja. Pokazao je ne samo da kontroliše utakmicu, već i da utakmicu vodi u pravom pravcu. Jedan ozbiljan i dobar primer menadžmenta. To se na kraju utakmice pokazalo i kao tačno.
Srđan Jovanović je sinoćnjim deljenjem pravde na večitom derbiju pokazao da je sazreo kao sudija, i da nije slučajno uvršten u Elit grupu UEFA sudija. Ako je neko ranije i sumnjao, sada te sumnje sigurno nema a to je da je Srđan Jovanović izrastao u sudiju u čije se odluke može i mora verovati, isto onako kako se nekada verovalo u odluke Milorada Mažića.
R. Zubac

Fudbalski sudijaSrđan Jovanovićvečiti derbi
Komentari (0)
Dodaj komentar