Srđan Karanović: Lepota fotografije je u oku posmatrača

Srđan Karanović je amaterski fotograf  iz Krajišnika koji je u okviru ovogodišnje manifestacije Tamiški dani izložio svoje radove zajedno sa Spasom Mladenovskim. Bio je raspoložen da nam odgovori na nekoliko pitanja u vezi sa njegovim radom i samom izložbom.

Kako ste se upoznali sa Spasom Mladenovskim?

Zanimljivo je to da je na izložbi bilo pola mojih, a pola Spasovih fotografija. Zanimljivo iz razloga jer nas je baš ljubav prema fotografiji i upoznala i spojila. Iz susednih smo mesta (on iz Jaše a ja iz Krajisnika) ali se nismo nikada sreli uživo sve do nekih godinu i po unazad. Od tad počinje jedno iskreno prijateljstvo i umetničko delovanje u našoj opštini, a sve na dobrovoljnoj bazi i sve u cilju popularizacije same opštine i sela u njoj, a i same fotografije.

Kada ste počeli zajednički da delujete?

Vrhunac je bio pre nekih mesec dana kada smo uspešno uz podršku foto-kluba CD13 iz Zrenjanina organizovali foto-safari „Jasa Tomic 2018“ koji je bio internacionalni i koji je uvršten u kalendar događaja dešavanja foto-saveza Srbije. Naravno, to je tek početak i svaka sledeća godina će biti sve bolja u smislu posećenosti i popularizacije samog događaja.

Koja tematika preovladava na Vašim fotografijama?

Što se tice mojih fotografija, one su nastale spontano, uglavnom uz redovan posao kojim se bavim, a koji mi omogućava svakodnevno kretanje po celoj teritoriji Banata.Uglavnom radim pejzažne fotografije na kojima se mogu videti autentičnost vojvođanskih predela i mesta.

Živimo u prelepom okruženju, ali ljudi ne primećuju često to bogatstvo i lepotu koja je oko njih.

Banatska ravnica je ono šta Vas zaokuplja. Zašto?

Može se reći da na svoj način radim na popularizaciji Banata koji je nepravedno zapostavljen i pomalo zaboravljen. I sam sam ovde odrastao i za ovaj predeo biću do kraja života vezan.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost što se fotografije tiče?

Sve je ovo na amaterskom nivou i verujem da će tako i ostati jer ne smatram sebe za nekoga ko se ovim poslom bavi profesionalno i svestan sam da tu ima dosta stvari koje bi mogle biti bolje. Ipak, dok se ljudima sviđa ono što radim, a kaže se da je lepota fotografije u oku posmatrača, ja ću nastaviti ovim da se bavim.

Da li ste ostvarili cilj koji ste planirali da postignete izložbom?

Možda bi vrhunac svega ovoga bio da neki posmatrač postane zainteresovan i sam počne da se bavi fotografijom. Voleo bih da mlađim generacijama dočaram lepotu ovog zanimanja i beskonačne mogucnosti fotografije.

J.Č.

fotograffotografijeizložbaSrđan Karanović