Vojna akademija iz prve ruke: Srednjoškolcima predstavljen program ove ustanove

Svake godine fakulteti se utrkuju u tome ko će privući više studenata. Promovišu dostupne smerove i ističu prednosti obrazovnih profila koji se nalaze na njihovom fakultetu.

Ovog ponedeljka učenici četvrtih godina SŠ “Vuk Karadžić” slušali su predavanje o Vojnoj akademiji i vojničkom pozivu. Predavači su bili major Rade Daljević i njegove kolege profesionalni vojnici.

Jednočasovno obraćanje učenicima bilo je zanimljivo i poučno. Major je objasnio princip rada Vojne akademije i način konkurisanja zainteresovanih kandidata. Približio je slušaocima neobične strane ovog poziva govoreći veoma objektivno. Osim benificija koje vojnici imaju, ukazao je na negativne pojave koje prate svakog zaposlenog u vojsci Srbije:”To je poseban način života. Ne funkcionišu stvari kao što je u seriji prikazano. Traži se odricanje i fizička spremnost. Zato mladi ljudi najčešće mogu da izdrže taj tempo. Nikada niste vezani za jedno mesto. Stalno se selite. Kad god vas pozovu morate biti na raspolaganju.” objasnio je major Daljević.

Predavači koji su veoma doprineli kvalitetu prezentacije govorili su o tome kako izgleda jedan vojnički dan. Objasnilu su učenicima koja su njihova zaduženja i šta se očekuje od jednog vojnika.

Predavanje je prijalo čuti jer je bilo sadržajno, ali ne i preobimno. Na samom kraju svi prisutni su mogli da postave svoja pitanja i saznaju sve šta ih zanima.

Maturantima se nudi veliki broj mogućnosti nakon završetka srednje škole. Mnogi nastavljaju učenje i odlaze na neki od fakulteta ili u više škole, drugi pronalaze posao.

J.Č.

maturantipredavanjepromocijasečanjvojna akademija