52. POKRAJINSKA SMOTRA RECITATORA „PESNIČE NARODA MOG“

0 914

52. Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održaće se u Sečnju 8, 9. i 10. aprila 2022. godine.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” završna je smotra najboljih recitatora Vojvodine, i sastavni je deo jedinstvene selekcije za Republičku smotru recitatora. Smotra je tokom svog trajanja iznedrila veliki broj pesnika, glumaca, reditelja, recitatorskih pedagoga, profesora književnosti…U nekim centrima vrlo uspešno rade i deluju recitatorski klubovi – Vrbas, Kula, Stara Pazova, Novi Sad, Bački Petrovac, Sremska Mitrovica, Kovačica, Kovin, Ruski Krstur… i oni su jezgro najuspešnijih recitatora u Vojvodini.
Smotra ima svoje dugoročne ciljeve:
– da kultiviše govorni izraz i razvija humaniju komunikaciju među ljudima
– da neguje i čuva maternji jezik kao osnovno obeležje nacionalnog identiteta
– da neguje kulturu govora i javnog scenskog nastupa
– da razvija kod dece osećaj za osnovne etičke i estetske norme koje sadrži poezija
– da mlade upućuje u složene sadržaje poezije koja nastoji da odgonetne smisao života i obuhvati sveukupno ljudsko iskustvo
Smotre su izuzetno složene i masovne manifestacije, deo su obrazovnog Sistema Srbije i podrazumevaju školske, opštinske, regionalne smotre, završnu pokrajinsku i na kraju lanca završnu republičku manifestaciju. Smotre se odvijaju tokom februara, marta, aprila i maja meseca.
Selektori od opštinskog nivoa i višečlani jedinstveni žiri na zonskom (regionalnom) i pokrajinskom nivou prati blizu 5.000 recitatora, koji poeziju govore na svom maternjem jeziku (srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski, hrvatski, romski, ukrajinski, ruski, bunjevački…). Posebna vrednost smotri je i mogućnost mentora da od stručnjaka u žiriju čuju sugestije u daljem napredovanju recitatora.
Smotra je u punoj funkciji zadovoljavanja kulturnih i umetničkih sklonosti dece i u funkciji je odbrane i očuvanja maternjeg jezika pred najezdom anglizama, uličnog govora i iskrivljavanja jezika u velikom broju medija i na javnoj sceni. Smotra je istovremeno i prva stepenica usmerenja mladih talentovanih ljudi koji vole poeziju i kreću stazama pesništva ili, još češće, putem glumačke profesije.
Partneri manifestacije su: škole, domovi kulture, centri za kulturu, savezi amatera, kulturno-prosvetne zajednice, biblioteke, lokalne samoupve…
Na 5 zonskih smotri: Subotica, Sremska Mitrovica, Čoka, Bač i Kovin, ove godine plasirala su se 483 recitatora. Žiri na tim smotrama odabrao je 201 recitatora u 3 starosne kategorije: najmlađi uzrast 1- 4 razred, srednji uzrast 5 – 8. razred i stariji uzrast srednjoškolci i stariji.
Kriterijumi po kojima ocenjivačka komisija vrednuju recitatore na svim nivoima takmičenja su jedinstveni za sve tri uzrasne kategorije:
– razumevanje pesme i ostvarivanje misaono-emotivnih sadržaja pesme
– prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitatora
– pravilna akcentuacija i dikcija
– izbor pesme primerene uzrastu i polu recitatora
Od 201 najuspešnijeg recitatora sa kvalifikacionih selekcija na završnoj manifestaciji, 8. maja (srednji uzrast) 9.maja (mlađi uzrast) i 14. maja (stariji uzrast) žiri smotre u sastavu: Miodrag Petrović, Krunc Aniko, Ana Leskovac, Sabina Adamović, Amalija Kovač i Katarina Čeliković proglasiće najbolje recitatore Vojvodine i odabrati po 9 recitatora iz svake kategorije za republičku smotru 14. i 15. maja u Valjevu.
Organizator smotre je Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine a domaćin smotre Centar za kulturu opštine Sečanj.
Manifestaciju sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice, Opština Sečanj i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana