90 GODINA PONOSA

0 3.435

04.11.1924 – 04.11.2014.

Svako mesto čine ljudi koji u njemu žive, koji su u njemu živeli i oni koji će se u njemu u budućnosti roditi.

Jaša Tomić je takvo mesto na granici Srbije i Vojvodine, prema Rumuniji i na vratima Evrope.

Kada je 25.11.1918. godine velika Narodna skupština u Novom Sadu izglasala odcepljenje Vojvodine od Austo-Ugarske i pripajanje Srbiji u Vojvodini se slavilo pa i u mestu Modoš, koje je pretežno bilo naseljeno srpskim stanovništvom. Ipak ta radost je kratko trajala jer je sprovodeći odluke Ugovora o miru srpska vlast napustila Modoš 27.07.1919. godine i predala ga na upravljanje Rumuniji. Nezadovoljni ovakom odlukom ugledni modoški Srbi odlaze kod najviših predstavnika vlasti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, tražeći pripajanje Modoša sa okolinom ovoj državi.  Dugogodišnji pregovori su uspešno rešeni i Modoš sa okolinom je 10.04. 1924. godine ponovo vraćen Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Najveću podršku i pomoć u rešavanju ovog problema Modošani su imali od Jaše Tomić, tada poslanika Ustavotvorne skupštine, uglednog političara i cenjenog književnika. U znak zahvalnosti i trajnog sećanja za sve što je uradio za Srbe iz Modoša i okolnih mesta traženo je da mesto Modoš u buduće nosi njegovo ime. Ministarskom naredbom broj 30960 od 04.11.1924. godine promenjen je naziv mesta Modoš u Jaša Tomić. Od tog perioda, pa do danas u burnoj istoriji koja obuhvata i period Drugog svetskog rata mnogi stanovnici ovog mesta upisuju svoje ime u istoriju i ostaju zauvek upamćeni. Svi jašatomićani rođeni u ovom mestu u okolini samo njima znane lepote koja se ogleda u blizini reke Tamiš sa ponosom ističu gde su rođeni i gde su odrasli.

O mestu su sportisti ispevali pesmu njihovu himnu „Mi smo momci iz Jaše Tomića sve od reda biranih mladića …“ na majcama – dresovima u kojima se takmiče najčešće piše „ovo je Jaša“ , „Jaši s ljubavlju“ ili samo „Jaša“

Na centralnom mestu u našem parku u blizini osnovne škole nalazi se spomen bista Jaše Tomića, kraj koje prolaze i mladi i stari.

Život je jedan bio on dugačak ili kratak ali mora imati smisao i dušu kao što to ima i ovo mesto sa kojim se njegovi meštani ponose, o njemu po svetu pričaju i napominju da je to varoš i da će to uvek i biti i da se ne sme zaboraviti.

Savet Mesne zajednice Jaša Tomić

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana