Klasične bajke su „strašne“ za decu

„Ivica i Marica“, „Crvenkapa“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Pepeljuga“, sve su to bajke s kojima su odrastale generacije dece
LONDON – „Ivica i Marica“, „Crvenkapa“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Pepeljuga“, sve su to bajke s kojima su odrastale generacije dece. Danas, međutim, mnogi roditelji izbegavaju da ih čitaju svojim mališanima, smatrajući da sadrže previše strašnih i „neprimerenih“ opisa.

Istraživanje TV kanala „Watć“, pokazalo je da svaki peti roditelj ne želi da svom detetu čita tradicionalne bajke dok ne napuni barem pet godina, i da radije bira neku savremeniju pripovetku.

Polovina ispitanika je rekla da ne bi nikada čitala svom detetu „Crvenkapu“ ni „Ivicu i Maricu“, jer bi ga rasplakao prizor vuka koji proždire baku, odnosno roditelja koji napuštaju decu u šumi.

Roditelji izbegavaju da čitaju pojedine bajke, jer ih smatraju nepodobnim. U ovu kategoriju spada na primer bajka o „Zlatokosi i tri medveda“, jer navodno podstiče na krađu.

Za gotovo 52 odsto roditelja, „Pepeljugi“ više nije mesto među pričama za laku noć, jer se u njoj forsira prevaziđeni imidž žene-domaćice.

Dobar deo ispitanika smatra, takođe, da termin patuljak u bajci o „Snežani i sedam patuljaka“ nije društveno prihvatljiv.

„Odrasli su u stanju da razumeju nevinost bajki, ali bi petogodišnje dete bujne mašte moglo priču da shvati doslovno“, izjavio je listu „Dejli mejl“ autor studije Stiv Hornsi.

Večernje novosti

bajkecrtanidecastrah
Komentari (0)
Dodaj komentar