Najniži čovek na svetu živi u Nepalu?

Sedamdesetdvogodišnji Čandra Bahadur Dangi iz Nepala visok je samo 56 centimetara i moguće je da predstavlja najnižeg čoveka koji je ikada živeo. Stručnjaci koji vode Ginisovu knjigu rekorda uskoro će otputovati u zabačene delove ove zemlje kako bi utvrdili da li je Dangi zaista novi rekorder.
U kategoriji najnižeg čoveka na svetu u Ginisovoj knjizi rekorda kao nosilac titule je upisan Džanri Balaving sa Filipina, koji je visok svega 57 centimetara. Sada jedan čovek iz Nepala tvrdi da je niži od njega i da upravo on zaslužuje titulu najnižeg čoveka na svetu.

Ne samo da bi Čandra Bahadur Dangi mogao biti najniži među živim ljudima, već i najniži od svih ljudi koji su ikada živeli. Naime, za sada titulu najnižeg čoveka koji je ikad živeo drži Gul Mohamed, koji je od Dangija bio viši nekoliko milimetara, a preminuo je 1997. u četrdesetoj godini.

Glavni urednik „Ginisovih svetskih rekorda“ Kreg Glendej je izjavio: „Ne možemo da potvrdimo visinu gospodina Dangija dok ne izvršimo formalna merenja. Nadamo se da će verifikacija biti izvršena u narednih nekoliko nedelja. Dobili smo poziv da dođemo u njegovo selo i sada tražimo medicinske stručnjake koji će krenuti sa nama.“

Članovi Dangijeve porodice su istakli da je on, uprkos svojim godinama, odličnog zdravlja i da nikada nije bio u bolnici niti je ikada uzimao lekove. Nepalac je već postao lokalna atrakcija, pa se tako pojavljuje na raznim događajima i festivalima.

Titulu najniže žene na svetu drži Indijka Džjoti Amge koja je visoka svega 62.8 centimetara. Ona je nedavno pokazala da ima velike ambicije i postala je aktivistkinja partije Maharštra navnirman sena (MNS), uoči predstojećih lokalnih izbora u Mumbaju.

Blic – I. H. | Foto: AFP

coveknajnizisvetzena
Komentari (0)
Dodaj komentar