Periodni sistem dobio tri nova elementa

Potvrđena imena tri nova elementa zasnovana na njihovim atomskim brojevima 110, 111 i 112 – darmstadtiuma (Ds), roentgeniuma (Rg) i coperniciuma (Cn)
LONDON – Učenici će na časovima hemije pored antimona, arsena, aluminijuma, selenijuma i hidrogena, ubuduće morati da zapamte imena još tri osnovna hemijska gradivna elementa u periodnom sistemu nakon što su naučnici potvrdili njihove nazive, prenosi list „Telegraf“.

Generalna skupština Međunarodnog udruženja čiste i primenjene hemije (IUPAP), koja se održava u Institutu za fiziku u Londonu, potvrdila je imena tri nova elementa zasnovana na njihovim atomskim brojevima 110, 111 i 112 – darmstadtiuma (Ds), roentgeniuma (Rg) i coperniciuma (Cn).

Elementi su tako veliki i nestabilni da e jedino mogu stvoriti u laboratorijskim uslovima. Reč je o super teškim elementima koji imaju tendenciju radioaktivnosti, s obzirom na činjenicu da njihovi atomi imaju više neutrona nego protona i brzo se raspadaju.

„Imena ova tri elementa prihvaćena su u konsultacijama sa fizičarima širom sveta“, kazao je dr Robert Kirbi-Haris, generalni sekretar IUPAP-a čija generalna skupština okuplja delegate nacionalnih akademija i društava fizičara iz 60 zemalja.

Copernicium je nazvan po poljskom astronomu Nikoli Koperniku (1473-1543) koji je prvi formulisao teoriju o kružnom kretanju nebeskih tela. Atom je prvi put otkriven 1996. kada su nemački naučnici sudarili cink i olovo, dobivši težak, radioaktivni element.

Roentgenium je otkriven 1994. kada su nemački istraživači Helmholc centra kreirali tri atoma ovog elementa koji je dobio ime po nemačkom fizičaru i Nobelovcu Vilhelmu Konradu Rentgenu (1845-1923) koji je prvi proizveo i registrovao elektromagnetne zrake, danas poznate kao iks-zraci ili rendgenski zraci.

Darmstadtium je 1994. otkrila ista grupa naučnika, a dobio je naziv po nemačkom gradu Darmstatu gde se nalazi sedište Helmholc centra.

hemijski elementiperiodni sistem
Komentari (0)
Dodaj komentar