Propisane cene dozvola za rekreativni ribolov za 2021. godinu

Dozvole za rekreativni ribolov za 2021. godinu koštaće od 600 do 10.000 dinara, navodi se u Pravilniku koji je doneo ministar zaštitne životne sredine.

Vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 7.000 dinara. Stariji od 65 godina, žene i lica sa telesnim oštećenjima od 60 do 80 posto plaćaće je 3.500 dinara.

Lica sa telesnim oštećenjem preko 80 posto, lica koja imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, vojni i civilni invalidi rata sa telesnim oštećenjem od 60 i više procenata i lica mlađa od 18 godina za godišnju dozvolu izdvojiće 600 dinara.

Dozvola za 2021. godinu za rekreativni ribolov na ribarskom području u zaštićenom području za sva lica iznosiće 4.000 dinara. Izuzetak su zaštićena područja parkovi prirode “Sićevačka klisura” i “Ponjavica”, specijalni rezervati prirode “Ritovi donjeg Potisja” i “Jerma”, zaštićeno stanište “Bara Trskovača” i predeo izuzetnih odlika “Karaš-Nera”. Na tim mestima će dozvola koštati 2.000 dinara.

Za zaštićena područja Palića i Ludaškog jezera ribolovačka dozvola koštaće 2.500 dinara. Cena za pecanje u parku prirode Zlatibor i Radan je 3.000, a u nacionalnom parku Tara 4.500 dinara.

Dozvola za pecanje u zaštićenim područjima Đerdapa, Gornjeg Podunavlja, Karađorđeva, Stare Tise, Obedske bare, Bačkotopolske doline i Uvca koštaće 5.000 dinara.

Za rekreativni ribolov u parku prirode Stara planina dozvola iznosi 6.000 dinara. U predelu izuzetnih odlika reke Gradac košta 10.000 dinara.

Pravilnikom je propisano da dnevne dozvole za pecanje na ribolovnim područjima koštaju 1.000, a višednevne 2.000 dinara.

Propisane cene primenjivaće se od 1. januara 2021. godine.

dozvolepecanjeribolov
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • bosko

    trebalo bi da bude za sve penzijonere isto po 4000dira

  • Zoran

    Zaista sramotni čin svih onih koji su učestvovali u ovakvoj proceni oko naplate dozvole, bezobrazluk bez presedana!? ŠTA sa onima oko 60 godina starosti koji nigde ne rade a pred penzijom su kao socijalna grupacija.Vi ste ovakvim činom pljunuli na sirotinju i ne sluteći kakve posledice možete izazvati. Naime, ta usta sirotinju kada je svojevremeno punila drzavnu kasu odjednom je zaboravljena. HVALA, nećemo ovako joś dugo, pritom se foliramo da volimo jedni drudge…

  • Avdo

    Mislim da bi nezaposleni trebali da imaju isto jeftiniju godišnju naplatu. U svim zemljama je tako jedino ovde deru narod.
    Inače dozvola je uvek bila u visini 10 kg šarana. Koliko znam 1 kg šarana je oko 400 din.

  • Василије

    Једно питање јер није сам разумео, имам 15 година и хтео сам да питам колико ја плаћам дозволу?

  • Milan Petric

    Dozvole treba da budu mnogo jeftinije jar ljudi potamisja pecaju samo na Tamisu i dozvola nesme biti skuplja od 3000,obzirom da je Tamiš bar četiri meseca pod drezgom i sočivom.

  • Vojislav

    Otac mi je pričao da je godišnja pecaroška dozvola koštala koliko i 5 kg šarana i mogao si pecati gde god želiš. Sad je cena višestruko veća, ribe je sve manje, a ribolovna područja izdeljena pa ne možeš pecati gde hoćeš, tako da je mogućnost ulova sve manja.
    Shvatite, rekreativni ribolovci (pecaroši) nikad ne mogu ugroziti riblji fond, niti umanjiti količinu ribe u vodama ako pecaju na propisane tri pecaljke. Problem su ribokradice sa raznim načinima nedozvoljenih ulova, a opet se najviše kontrolišu rekreativni ribolovci, a najmanje ribokradice.