U Krajišniku zemljoradnička zadruga sa vizijom

Da je moguće oživeti propalu zemljoradničku zadrugu i dati vetar u leđa mladim poljoprivrednicima sa novim oposlovnim idejama najbolje ilustruje primer zadruge u Krajišniku u opštini Sečanj.
Naime, u tom srednjebanatskom mestu entuzijazam mladih su prepoznale i državne institucije pa je tako 2019. godina Ministarstvo za regionalni razvoj dodelilo zadruzi „Sloga“ bespovratna sredstva u vrednosti od 15 miliona dinara.
„Novac smo iskoristili za kupovinu mašina i opreme, konkretno teleskopskog manipulatora, vagarsku opremu i kućicu i prateću opremu za otkup žitarica, kao i softver“, kaže Dragan Grahovac, direktor zemljoradničke zadruge „Sloga“ iz Krajišnika.
Grahovac podseća na to da su se 2016. godine reorganizovali tako što se okupila grupa mladih poljoprivrednika, koji su želeli da nastave život na selu i da se bave, pre svega, ratarskom proizvodnjom, ali i drugim vidovima poljoprivrede, voćarstvom, proizvodnjom lekovitog bilja, ogranskom proizvodnjom…
„2018. godine smo od Pokrajinskog fonda za razvoj uzeli kredit za izgradnju podnog skladišta i ono nam je danas u funkciji“, kaže Grahovac, koji je ovih dana angažovan na prijemu i otkupu suncokreta, koji je proletos zasejan na oko 300 hektara, dvostruko više nego 2019. godine.
Veće interesovanje za setvu ove uljarice direktor zadruge objašnjava uvećanjem broja novih kooperanata, što daje nadu u oživljavanje seoskih sredina.

Izvor: RTV

Komentari (0)
Dodaj komentar