Ćorovićeva nagrada Slobodanu Mandiću

0 417

U okviru 25. Ćorovićevih susreta pisaca „Srpska proza danas“, u bilećkom Domu kulture „Jevto Dedijer“,  23. septembra održana je svečana akademija na kojoj je književna nagrada „Svetozar Ćorović“ uručena Slobodanu Mandiću iz Sutjeske, za roman „Regina Panonija“, proglašen za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku u protekloj godini. Nagradu su dobitniku uručili načelnik bilećke opštine Veselin Vujović i predsednik opštinskog odbora Srpskog prosvjetno kulturnog društva „Prosvjeta“ Gajo Parežanin.

– Visoko priznanje kojim sam danas u Bileći odlikovan raduje me ne samo zato što sam njime uvršten na listu laureata na kojoj su i nezaobilazna imena srpske literature, nego i stoga što se njime evocira Hercegovina, nepotrošiva tema proze koju pišem i moja trajna inspiracija. Ona je u mojim knjigama dug poreklu i detinjstvu u banatskoj kući hercegovačkih kolonista, koju nikada nisam napustio, a Vojvodina i Hercegovina ostaju pravi prostor mog književnog sveta – rekao je između ostalog Slobodan Mandić.

Govoreći o Mandićevoj prozi, predsednik žirija prof. dr Jovan Delić je istakao da ona i pored nekoliko značajnih priznanja još uvek nije vrednovana kako zaslužuje, a prof. dr Marko Nedić je posebno istakao poetske kvalitete Mandićevih romana, nazvavši autora pesnikom ravnice, polja, seoskog prostora i prirode.

Velikan srpske lingvistike prof. dr Miloš Kovačević, urednik časopisa „Nova zora“, osvrnuo se na kulturnu misiju „Prosvjete“ tokom njenih 120 godina postojanja.

U ime opštine Sečanj, a u potvrdu intenzivne dugogodišnje saradnje sa Bilećom i RS, Susretima je prisustvovala direktorica Obrazovno-kulturnog centra Branislava Rudan; ona je Gaju Parežaninu uručila poklon predsednika opštine Sečanj Nebojše Meljanca.

 

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.