Чудотоворна Икона Пресвете Богородице Тројеручице у Јаши

0 920

Јуче, 20.септембра 2012. године у јашинској православној цркви „Свети Никола“ донета и постављена Хиландарска копија чудотоворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која ће бити постављена четири дана.
Синоћ је у православној цркви, са више свештеника служен акатист Пресветој Богородици, а за све оне који желе да виде икону и уједно посете цркву данас то могу урадити од 9 до 12 часова. Сутра ће црква бити отворена од 9 до 18 часова када ће поново бити служен акатист Пресветој Богородици док ће се у недељу, у 9 часова служити Света литургија а црква ће бити отворена до 12 часова.

„Са благосовом Божијим, очекујем грађане и вернике у што већем броју да посете ову несвакидашњу светињу у нашем Светом храму“поручио је свештеник јашатомићке парохије, Миладин Јовић.

Иначе, Икона Тројеручица је, према предању, исцелила руку Светог Јована Дамаскина када му је она одсечена по заповести дамаског калифа. Свети Јован Дамаскин се наиме како писмима тако и речима борио против иконобораца, али је међутим био оклеветан и неправедно кажњен. Исцелила га је Пресвета Богородица, док се пред овом њеном иконом ожалошћен молио. Он је из благодарности за учињену милост придодао њеном лику трећу руку, по чему је она добила име Тројеручица.

По свом чудесном исцељењу, Свети Јован Дамаскин постаје монах у лаври светог Саве Освећеног, а Света икона Тројеручица остаје непрестано уз њега. Пре свог блаженог упокојења он братији оставља завештање да се ова света икона дарује царском сину који ће, према пророчанству Светог Саве Освећеног једног дана доћи на поклоњење у лавру. Тако Тројеручица пет векова касније доспева у руке царског сина, тада Архиепископа све српске земље Саве, заједно са иконом Млекопитатељнице и штапом-патерицом Светог Саве Освећеног.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana