Čuvar rumunske tradicije

0 2.095

HPIM1776Sutješčanin Josim Pankarićan jedan je od onih koji su svoje slobodno vreme posvetili čuvanju starih stvari. On je rešio da od zaborava spasi sve ono štu su nekad rumunski žitelji Sutjeske koristili u svakodnevnom životu, od nošnji pa do kućnih sitnica. Njegovabogata kolekcija broji preko stotinu kecelja koje su žene nekad nosile, zatim nekoliko pari kompletnih ženskih i muških odela.
Tu su i brojni drugi odevni predmeti kao što su stari gunjevi i marame. Od predmeta koji su nekad činili rumunsko domaćinstvo, Josim je sačuvao i presvlake za jastuke, lampe, alat pa i stari razboj za tkanje koji star više od sto godina. Jedna od interesantnijih stvari koje Josim ima jesu i dva sanduka za miraz, a na jednom je čak napisana i godina proizvodnje, daleka 1907. godina.

„Pre par godina sam imao čitavu jednu sobu uređenu kao muzej, ali sam zbog selidbe morao da je demontiram“, rekao je Josim. On se nada da će uspeti da osposobi stari razboj pa čak i preuredi jednu od svojih soba u muzeJ i time oživeti ponovo život svojih predaka. Ovo bi bio jedini podsetnik na nekadašnji život Rumuna u Sutjesci,kao i prilika da mladi vide kako se u nekada živelo.

HPIM1778
Galerija slika

Tekst i fotografije: Valeri Mošesku

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.