Da li ste zamenili zdravstvenu knjižicu?

0 1.090

Zdravstvena-knjižica

Zakonom o zdravstvenom osiguranju („Službeni glasnik RS“, br. 107/2005, 109/2005-ispr. i 57/2011, 110/12-odluka US, 119/12, 99/14, 123/14 i 126/14-odluka US) definisano je da osigurana lica pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju na osnovu overene zdravstvene knjižice, odnosno kartice zdravstvenog osiguranja. Rok za zamenu zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja je 31.12.2016. godine.
Republički fond za zdravstveno osiguranje započeo je Projekat zamene zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja  i u toku je podnošenje zahteva za izdavanje KZO u svim filijalama i ispostavama Republičkog fonda.

uplatnica
Primer popunjene uplatnice

Prednosti KZO:
Uvođenje zdravstvenih kartica (KZO) onemogućiće zloupotrebe, tj. falsifikovanje isprave. Takođe, sigurnosni sistemi KZO obezbeđuju visoku zaštitu administrativnih podataka na čipu. KZO značajno olakšava proces overe KZO, bez potrebe da se overa, kao do sada, vrši odlaskom u filijalu/ispostavu RFZO. Promene ličnih podataka o osiguraniku (promena adrese prebivališta, promene podataka o poslodavcu, izmena osnova osiguranja …) obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez promene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove zdravstvene knjižice. Sada, svaka izmena podataka na zdravstvenoj knjižici podrazumeva zamenu zdravstvene knjižice, što za RFZO predstavlja trošak. KZO omogućuje uspostavljanje sigurnih i efikasnih elektronskih servisa u RFZO. Za početak biće pojednostavljena provera datuma overe KZO od strane osiguranika i zdravstvenih ustanova korišćenjem elektronskih servisa. KZO obezbeđuje infrastrukturu za siguran pristup servisima koje će zdravstvene ustanove moći da uspostave (zakazivanje pregleda od kuće, elektronsko upućivanje pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu, …).
Izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamena postojećih zdravstvenih knjižica, obavlja se u nadležnoj filijali/ispostavi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U našem slučaju je to ispostava u Sečnju.

Izvor: Republički fond za zdravstveno osiguranje

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.