ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ

0 585

– Нови Сад, од 26. до 30. маја 2014. –

342_gradska bibliotekaГрадска библиотека из Новог Сада у част успостављене сарадње са Руским домом из Београда организује Дане словенске писмености, који ће бит посвећени руској култури, историји и традицији. То је прва таква манифестација и биће одржана од 26. маја до 30. маја.

У понедељек 26. маја вокална група Лучезарније, извешће руске романсе у пратњи клавира. Програм ће бити одржан у читаоници Градске библиотеке са почетком у 19 часова.

У уторак 27. маја деца из Друштва руских сународника Луч читаће поезију Пушкина и Љермонтова. Ученици ОШ „23. октобар“ из Сремских Карловаца извешће кратку представу Деда и репа, док ће ученици ОШ „Душко Радовић“ из Новог Сада извести кратке рецитације на руском језику. Планирана је и пројекција руског дугометражног филма Кнез Владимир (са преводом на српски). Програм почиње у 13 часова и биће одржан у Библиотечком огранку „Аница-Савић Ребац“.

Истог дана планирана је пројекција руског играног филма Државни саветник (са преводом на српски) рађеног по сценарију Бориса Акуњина. Режија: Филип Јанковски. Улоге: Никита Михалков, Олег Мењшиков, Константин Хебјанскиј, Марија Миронова. Програм почиње у 19 часова у читаоници Градске библиотеке.

У среду 28. маја планирана је промоција књиге Несвети а, свети аутора Архимандрита Тихона (Шевкунова). О књизи ће говорити: власник издавачке куће „Чувари“ Дејан Павловић и преводилац Божана Х. Стојановић. Музички програм Небојша Мастиловић, члан групе „Пирг“. Птрограм почиње у 19 часова у читаоници Градске библиотеке.

За четвртак 29. мај планирано је предавање на тему Руси у Србији. Предавање о руској емиграцији у Србији ће имати Алексеј Арсењев. Програм почиње у 19 часова у читаоници Градске библиотеке.

На крају 30. маја наступиће Руски фолклор у склопу трећег дружења у циклусу Руски разговори. Гост вечери ће бити Марина Галогажа, председница Друштва рускох сународника „Луч“. Програм ће бити одржан у Библиотечком огранку „Аница Савић-Ребац“ са почетком у 19 часова.

Р. Зубац

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana