Daruju bebe i monahe

807

Rukotvorine od vune ponos udruženja žena „Banatsko jagnje” iz Boke

U selu Boka, u sečanjskoj opštini, vredne žene okupljene u udruženju „Banatsko jagnje“ svojim stvaralaštvom i aktivnostima zavređuju pažnju gde god se pojave, i na najbolji način predstavljaju svoje mesto i doprinose afirmaciji cele opštine.

Prema rečima Marije Večanski, predsednice udruženja, članice su odlučile da svoju delatnost usmere na preradu ovčije vune, budući da je taj kraj poznat kao ovčarski i da im je vuna, kao sirovina, lako dostupna. Imaju klub i prodavnicu vune. Zanimljivo je da vunu peru na Tamišu, u sklopu letnjeg kampa, a tada im, zbog obima posla, u pomoć priskaču i članice drugih udruženja. Kada je prerade, vunu predu i farbaju. Prošle godine su počele da se bave i pustovanjem, odnosno filcanjem vune što je najstariji poznati zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja, a kojom se izrađuju različiti dekorativni i upotrebni predmeti. Svake godine, 12. marta, organizuju  takmičenje u štrikanju, na kome pletilje takmičarke treba brzo i precizno da urade zadati model,  da stignu do finalnog proizvoda.

U organizaciji članica udruženja „Banatsko jagnje“, i uz podršku Turističke organizacije Sečanj, svake godine se u Boki održava manifestacija „Sirijada“ na kojoj proizvođači mleka i sira imaju priliku da promovišu svoje proizvode, a stručni žiri bira najbolji sir. Pored degustacije sira, posetioci, uz bogat program i brojne sadržaje, mogu da uživaju i u drugim specijalitetima ovoga kraja. Kako kaže gospođa Večanski, najbolju potvrdu za dobru organizaciju „Sirijade“  dobile su time što su svake godine počasne gošće na Međunarodnom festivalu sira u Beogradu.

Marljive Bokinke učestvuju i na brojnim drugim manifestacijama,  najviše na sajmovima i izložbama hrane u Beogradu, Novom Sadu, ali i lokalnim. Na tim sajmovima se predstavljaju jagnjećim prženim paprikašem, ali i knedlama sa sirom i salenjacima. Kada izlažu rukotvorine, to su radovi od vune.

Osim što svoje vunene ručne radove izlažu, žene iz udruženja „Banatsko jagnje“ ih, sprovodeći dve vrlo plemenite akcije, i poklanjaju.

 „Svakog novembra, na katolički praznik Dan Svete Elizabete, sve bebe rođene u Boki od novembra prethodne godine darujemo vunenim jorganom, džemperom, šalom i kapom. Sada je poklon paket dobila 21 beba. Već treću godinu u tu akciju se uključuju udruženja žena iz Jarkovca, Elemira i Neuzine. Takođe, svakog 4. decembra, na Vavedenje, posetimo neki od manastira i monasima darujemo  vunene prsluke. Do sada smo obišle manastir Svete Melanije, Slanci i Malo Središte. Nameravamo da se orijentišemo na manastire u Banatu, kao i na naše manastire u Rumuniji – kaže Marija Večanski, predsednica udruženja.

Ideje i vizija, ali i spremnost za usavršavanje i proširenje delatnosti krasi članice ovog bokinskog udruženja.

 „Za DM markete je trebalo da radimo štrikane vunene rukavice za piling lica sa kamilicom i lavandom. Uprkos saradnji sa drugim udruženjima, nismo mogle da odgovorimo na toliki zahtev, da pokrijemo takav obim posla. To je već manja manufaktura, preduzetništvo za koje nismo registrovani. Sada smo u pregovorima sa Eko-Tamišom iz Pančeva za pravljenje banatskih ćilima. To što ima Pirot, Stapar, po čemu su prepoznatljivi, želimo da napravimo u Boki. Zato nam trebaju edukatori, predavači. Imamo sirovine, ali nemamo znanje dizajna.“- priča o planovima Marija Večanski.

Ova preduzimljiva žena govori o najčešćem problemu većine sličnih udruženja, aktiva i asocijacija.

„Za učešće na sajmovima, izložbama plaća se kotizacija, tu su i putni troškovi. Teško je to sve isfinansirati. Trudim se da pomognem. Ne kažem da smo mi finansijski toliko jaki, ali smo se opredelili i izabrali delatnost za koju imamo sirovine. Imamo i pomoć od Mesne zajednice, lokalne samouprave, podrušku Turističke organizacije opštine Sečanj. Redovno idem na predavanja i edukacije koje organizuje nadležni pokrajinski sekretarijat. Mi smo, pored udruženja iz Šida i Pećinaca, postavili zahtev da se aktivnosti udruženja boduju,  da se na taj način raspoređuju predviđena finansijska   sredstva iz Pokrajine. Time bi sve bilo pravednije, sredstva bi dobijala samo ona udruženja koja to i zaslužuju.”- rekla je na kraju razgovora Marija Večanski.

Branka Škrbić – List Zrenjanin

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.