Deca tužna bez Interneta

0 347

Gotovo polovina dece mlađe od 12 godina kaže da bi bilo tužno bez Interneta, a svako peto dete da bi se osećalo usamljeno bez pristupa mreži, rezultat je najnovijeg istraživanja
LONDON – Gotovo polovina dece mlađe od 12 godina kaže da bi bilo tužno bez Interneta, a svako peto dete da bi se osećalo usamljeno bez pristupa mreži, rezultat je najnovijeg istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 1.000 britanske dece.

Kako prenosi londonski Telegraf, istraživanje je pokazalo da je taj procenat još veći među tinejdžerima starosti od 12 do 16 godina. Njih 60 odsto bi bilo ophrvljeno tugom, a 48 odsto osećajem usamljenosti kada ne bi mogli da surfuju po netu.

Studija otkriva da su dvogodišnjacima najmiliji Ajpedi, dok su tinejdžeri zavisnici od mobilnih uređaja.

„Jaka emotivna veza koju deca uspostavljaju sa Internetom se često smatra negativnom pojavom, ali to je potpuno prirodno za generaciju čiji se društveni život uglavnom odvija onlajn. To je isto kada biste starijim osobama oduzeli telefon. I one bi se osećale tužno i usamljeno“, objašnjava Pol Hadson, direktor kompanije „Interspirijens“ koja je sprovela istraživanje.

Anketa je pokazala da su deca mlađa od 12 godina „veoma vešti korisnici Interneta“ – 74 odsto njih igra onlajn igrice, 65 odsto koristi Internet za domaće zadatke, a više od trećine da bi nešto kupili ili prodali. Deca, takođe, često koriste Internet da bi proverila cenu pojedinih proizvoda, posebno odevnih predmeta.

U studiji se ističe da deca starosti od osam do 11 godina obave dnevno daleko širi spektar aktivnosti na netu nego odrasle osobe.

Iako su roditelji mahom zabrinuti zbog jake emotivne veze koju danas mladi imaju sa Internetom, istraživanje je pokazalo da deca i dalje najviše vole da razgovaraju sa svojim vršnjacima lično.

Tanjug

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana