Dešavanja tokom februara u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0 662

Kolekcionar i njegova zbirka – Dečija radionica 2011
Do 26. februara 2012. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog publika će moći da pogleda izložbu radova Dečije likovne radionice 2011, pod nazivom Kolekcionar i njegova zbirka.
Dečija kreativna radionica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koja se odvijala od septembra do decembra 2011. godine, realizovana je u saradnji sa likovnim pedagozima i saradnicima za likovno vaspitanje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” u Novom Sadu.
Protekla je u znaku obeležavanja pedesetogodišnjice postojanja Spomen-zbirke, a pre početka praktičnog rada vaspitačima je predstavljen program „kustos u vrtiću“, sa uspehom pokrenut 2010. godine. Akcenat je stavljen na aktivno učenje najmlađih posetilaca unutar matičnih ustanova, a radionice su se održavale i u galerijskom prostoru, pružajući deci obilje informacija: o ulozi muzeja, o Spomen-zbirci, ličnosti i životu diplomate Pavla Beljanskog, njegovoj kolekciji umetničkih dela, značenju pojma kolekcionar, kao i o osnovnim umetničkim tehnikama. Kroz interaktivno učenje, druženje i razonodu, oko 250 predškolaca iz 9 vrtića PU „Radosno detnjstvo“ novostečeno znanje je primenilo u praksi uređivanjem makete izložbenog prostora i aranžiranjem diplomatskog ordenja na uniformi Pavla Beljanskog, a potom pretočilo u nova umetnička dela.

Film o Milu Milunoviću u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog
U četvrtak 16. februara od 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog posetioci će biti u prilici da pogledaju dokumentarni film Milo Milunović iz serijala Slikari i vajari (RTV Beograd, režija Mika Milošević, scenario Lazar Trifunović).
Uz naraciju istoričara umetnosti Lazara Trifunovića, polučasovni dokumentarac prati najznačajnije epizode iz života Mila Milunovića (18.8.1897–11.2.1967), poput godina školovanja u Italiji, umetničkih istraživanja u Parizu, pedagoškog rada u Beogradu i Cetinju. Ovaj svestrani umetnik raznovrsnih afiniteta bio je jedan od osnivača Akademije likovnih umetnosti u Beogradu (1937), član grupa „Dvanaestorica” i „Samostalni ”, jedan od osnivača Škole likovnih umjetnosti na Cetinju (1947), upravnik Državne majstorske radionice likovnih umetnosti u Beogradu, član SANU (1950).
U stalnoj postavci Spomen-zbirke se čuva pet radova Mila Milunovića, dugogodišnjeg prijatelja Pavla Beljanskog, nastalih u periodu između 1930. i 1942. godine.

Ulaz je slobodan.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana