DEŠAVANJA U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG TOKOM MARTA 2013. GODINE.

0 1.225

RADIONICA ZAVIČAJ TO SAM JA
Prateći program izložbe Biblioteke grada Novog Sada u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izlozba Decije likovne radionice 2012U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u okviru pratećeg programa izložbe Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu, u četvrtak 7. marta u 18 časova biće organizovana radionica pod nazivom Zavičaj to sam ja u kojoj učestvuju učenici OŠ „Đura Daničić“.
Projekat Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu i izložba Zavičaj oduvek i zauvek imaju za cilj očuvanje, zaštitu i afirmaciju kulturne baštine digitalizacijom Zavičajnog fonda biblioteke, njegovo promovisanje, kao i prikupljanje građe uz pomoć radionica sa decom i izložbi zavičajne građe. Na izložbi otvorenoj 21. februara u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog promovisana je Digitalna biblioteka, čime je predstavljena raznorodna građa Zavičane zbirke, kao i likovni radovi sa Prve kolonije održane u Sremskim Karlovcima u organizaciji Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu.
Izložba će trajati do 10. marta 2013. godine.

NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA
Prateći program u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Nadezda Petrovic_s obe strane objektivaAktuelna izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva autorke dr Jasne Jovanov, sagledava ličnost umetnice kroz svojevrsni porodični album Petrovića, koji prati i Nadeždu u različitim periodima stvaralaštva, od slikarskih početaka, preko studija u Minhenu, Srbijanskog perioda, boravka u Parizu do Ratnog perioda i fatalnog angažmana u Valjevskoj bolnici 1915. godine. Isprepletene sa porodičnim fotografijama su i fotografije koje je sama Nadežda Petrović načinila, kao pasionirani fotograf od studentskih dana.
Tokom trajanja izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, u martu, publika će biti u jedinstvenoj prilici da u okviru postavke vidi i emisiju kratke forme „Nadežda Petrović“ iz 1958. godine (scenario: Katarina Ambrozić, Lazar Trifunović; trajanje 11 min), zahvaljujući saradnji s Arhivom Jugoslovenske kinoteke.
Projekcija jednočasovne monodrame „Nadežda Petrović“ (scenario: Katarina Ambrozić i Miroslav Belović; režija: Slobodan Radović; glumi: Maja Dimitrijević; produkcija RTS-RTB, 1994) biće održana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak 7. marta 2013. godine u 19 časova.
Izložba će biti otvorena do 10. marta 2013. godine.

MEĐUNARODNI DAN ŽENA U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG

Izlozba Zavicaj oduvek i zauvekPovodom Međunarodnog dana žena (8. mart), u saradnji dve institucije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ biće organizovani zajednički obilasci galerije za predškolce i njihove mame.
Spomen-zbirka i PU „Radosno detinjstvo“ i ove godine osmislile su druženje u muzeju kojim će predškolci iz nekoliko novosadskih vrtića mamama čestitati „Dan žena“, na originalan način. Umesto priredbe, mame i deca će provesti zajedničko popodne u muzeju slušajući priče o umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, kao i o dečijim radovima predstavljenim na izložbi Mali a Veliki ljudi (26.1–17.3.2013), nastalim tokom trajanja Dečije radionice 2012. Takođe, biće u prilici da pogledaju aktuelne izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, te Zavičaj oduvek i zauvek, postavku Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Izložba NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA u Domu vojske Srbije u Beogradu

U petak 15. marta u 19 sati, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, biće otvorena izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, autorke dr Jasne Jovanov. Izložbu u Beogradu otvoriće Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje. Manifestacija kojom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2013. godine obeležava 140 godina od slikarkinog rođenja trajaće do 13. aprila.
Izložba nastala kao plod višegodišnjeg istraživačkog rada dr Jasne Jovanov, na nov način predstavlja Nadeždu Petrović (1873–1915). Nakon premijernog prikazivanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, beogradska publika će biti u prilici da našu najznačajniju slikarku Moderne doživi i kao fotografa i kao model.
Fokusiranjem fotografije u okviru opusa Nadežde Petrović otkriva se do sada malo poznat aspekt njenog rada. Svojevrsni porodični album porodice Petrović u okviru kog je prisutna i Nadežda Petrović, kao i fotografije koje je snimala, mnoge retko ili nikada izlagane, čine okosnicu izložbe i kataloga. Izložba je realizovana zahvaljujući saradnji sa porodicom Nadežde Petrović i mnogobrojnim pojedincima i institucijama iz Srbije i Slovenije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine.
Tokom trajanja izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, pripremljeni su brojni i raznovrsni sadržaji poput filmskih projekcija, otvorenih dečijih radionica i stručnih tematskih predavanja itd.

IZLOŽBA CRTEŽA PROFESORA AKADEMIJE UMETNOSTI U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG
Crtežom na sliku

Crtezom na slikuKao nastavak dugogodišnje saradnje sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, u sredu 20. marta u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti otvorena izložba profesora Akademije pod nazivom Crtežom na sliku.
Realizacijom projekta Crtežom na sliku nastavlja se ciklus izložbi umetnika–profesora pod okriljem Akademije umetnosti u Novom Sadu, a u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog. Drugi nastavak serijala će predstaviti radove pet profesora sa Departmana likovnih umetnosti inspirisane umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog: Zorana Todovića, Branke Janković Knežević, Milana Staševića, Mladena Marinkova i Jelene Sredanović. Crteži novosadskih profesora biće izloženi u okviru stalne postavke Spomen-zbirke zajedno sa umetničkim delima koja su predstavljala izvor inspiracije.
Projekat i izložba Crtežom na sliku, proistekli su iz opredeljenja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i novosadske Akademije umetnosti ka razvijanju svesti o muzeju kao važnom edukativnom centru.

FILMSKO VEČE: PRAG I SRPSKI SLIKARI
Prag i srpski slikariU sredu 27. marta, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana novosadska premijera celovečernjeg dokumentarnog filma Prag i srpski slikari (producent, scenarista i režiser: Nenad Ognjenović; proizvodnja: 2012). Dugometražno ostvarenje nastalo je kao rezultat zajedničkog rada češkо srpske filmske produkciје.
Projekat Prag i srpski slikari istražuje značaj uticaja Akademije likovnih umetnosti u Pragu, kao i ulogu češke prestonice na razvoj srpskog slikarstva, ujedno razotkrivajući kompleksne veze između dva slovenska naroda. Među slikarima čija su dela predstavljena u filmu su i umetnici zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog. Sniman u periodu od 2008. do 2012. godine, film je nastao na mnogobrojnim lokacijama, pre svega u gradovima nekadašnje Čehoslovačke i bivše Jugoslavije (Prag, Beč, Bratislava, Otočac, Zagreb, Cavtat, Bihać, Bosanski Petrovac, Banja Luka, Sarajevo, Sombor, Vršac, Novi Sad, Šabac, Užice, Beograd itd). Realizovan je u saradnji s velikim brojem muzeja, galerija i institucija kulture, kao i kustosa, istoričara i poznavaoca umetnosti iz zemlje i inostranstva.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana