DR JASNA JOVANOV: O NADEŽDI PETROVIĆ

0 1.292

NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA – autorsko vođenje kroz izložbu
Nadezda Petrovic_s obe strane objektiva 1U četvrtak, 7. februara 2013. godine, sa početkom u 18 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti održano autorsko vođenje, kao prateći sadržaj tekuće izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva.
Plod višegodišnjeg istraživačkog rada autorke dr Jasne Jovanov, izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva predstavlja svojevrsno otkriće u stvaralaštvu Nadežde Petrović (1873–1915). Fokusiranjem fotografije u okviru opusa naše najznačajnije slikarke Moderne, gde je ona i model i umetnik, otkriva se do sada malo poznat aspekt rada Nadežde Petrović, svedočeći o njenom izuzetnom značaju u srpskoj fotografiji, kao i o činjenici da se radi o prvoj srpskoj umetnici koja se kontinuirano bavila ovim medijem.
Ovo je prvi put da se izlaže veći broj originalnih fotografija Nadežde Petrović iz porodične zaostavštine. Umetnica je prvi fotogrfski aparat, Kodak, nabavila tokom studija u Minhenu. Pasionirani fotograf, ona je sve do Prvog balkanskog rata (1912), usmeravala prvenstveno objektiv u pravcu porodičnog okruženja. Prihvatajući ideje aktuelnog piktorijalizma, dosledna kao umetnica, Nadežda je na pojedinim fotografijama kreirala i svojevrsne umetničke scene poput fotografija “Sestre Petrović oko guslara” ili “Anđe pod jabukom”. Pored porodičnih snimaka nastalih u različitim periodima, publici je predstavljen i njen angažman kao prve žene ratnog fotografa u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata.Nadezda Petrovic_s obe strane objektiva 2
Postavka, uz fotografije, obuhvata i izbor umetničkih dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i predmete epohe kojima se akcentuju periodi, ličnosti i neposredno okruženje Nadežde Petrović prisutno na fotografijama.
Izložba, kojom je započeto obeležavanje 140 godina od slikarkinog rođenja, realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine, a zahvaljujući saradnji sa potomcima porodice Petrović, Narodnim muzejem, Vojnim muzejem i Vojnim arhivom iz Beograda, Narodnom galerijom, Modernom galerijom i Mestnim muzejem iz Ljubljane, kao i Muzejem grada Novog Sada.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana