Druge večeri Festivala GEST održane dve predstave

177

Druge večeri Festivala održane dve predstave: “Gospodar muva” Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej koju je režirao Igor Pavlović i “Život provincijskih plejboja” novosadskog pozorišta “Promena” u režiji Borisa Isakovića.
“Gospodar muva”
Adaptaciju i režiju ovog uzbudljivog i slojevitog književnog dela potpisuje Igor Pavlović, umetnik čije su režije Gradskom pozorištu Bečej donele više od 60 nagrada u poslednjih pet godina. Pored režije, Igor Pavlović je zaslužan i za idejno rešenje scenografije, dizajn svetla i izbor muzike.
Reč reditelja:
Svakog dana pomislim kako bi trebalo sve ovo (ceo svet) jednim finim, masivnim buldožerom srušiti. Izravnati zemlju pa sve ispočetka. Za nekoliko miliona godina iznići će neki bolji i ispravniji svet…
Međutim, i pored toga što živimo u svetu u kojem su ljudska glupost, pohlepa, bahatost, arogancija i agresija dominantne, mora da u njemu postoji nešto što je dobro. Postoji! Postoji mnogo toga. Spisak je isto tako dugačak kao i spisak negativnih stvari koje smo tokom civilizacijskog razvoja stvorili. Zbog tog spiska, spiska dobrih stvari, ne treba srušiti sve. Treba gurati svoj kamen ka vrhu brega i, kad padne, nasmešiti se i vratiti se po njega, i onda opet. Nit koja nas povezuje sa civilizacijom je tanana i krhka i lako ju je prekinuti. Kada se to desi, postajemo ponovo životinje, zveri, divljaci…
Deca iz ove priče ostaju iznenada sama i imaju mogućnost da stvore novu civilizaciju ispočetka. Da li su sposobna? Da li su ljudi uopšte sposobni da budu složni i normalni ili je vlast takav narkotik kojem je nemoguće odupreti se?
Žiri publike je za najboljeg glumca u predstavi proglasio Borisa Dimitrijevića u ulozi Pigija.

Galerija slika

“Život provincijskih plejboja”
Predstava Dušana Jovanovića žanrovski je određena kao komedija del arte. Radnja komada smeštena je u jednu balkansku provinciju u kojoj naši junaci, vođeni jakim seksualnim nagonima, upadaju u nevolje. Ko? Sa kim? Gde? Kada? Kako? Zašto? Sa čim? Koga?
Žiri publike je za najbolju glumicu u predstavi proglasio Juliju Petković.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.