DVA NOVA IZDANJA BIBLIOTEKE „JOVAN DUČIĆ“

0 1.798

Biblioteka „Jovan Dučić“ Sečanj ovih dana se može pohvaliti sa dva nova izdanja. U pitanju su dve knjige autora poniklih na području naše opštine, zbirka pesama izvanredne mlade umetnice Isidore Cvetić „Priča o malom zrnu peska“ i knjiga priča o staroj Jaši, pesnika i pripovedača Novaka Zupca „Dopisnice iz Varoši“.
„Priča o malom zrnu peska“ Isidore Cvetić zapažena je „u rukopisu“ 2021. godine kada je bila predmet mentorskog rada prof. Danijele Aleksić na 29. Poetskom konkursu „Desanka Maksimović“ koji organizuju Srpska književna zadruga i Valjevska gimnazija a u čijem žiriju su bili velika imena naše književne scene, pesnici Matija Bećković i Dragan Lakićević kao i prof. Valjevske gimnazije, doktor filoloških nauka Vera Vaš. Tom prilikom Isidorina zbirka je pohvaljena i osvojena je diploma za mentorski rad. Recenzent pesničke zbirke „Priča o malom zrnu peska“ je Anamarija Andrijašević, profesorica srpskog jezika i pesnikinja koja je iznela sažet i istovremeno sadržajan prikaz ove zbirke, pronikavši u srž Isidorinih stihova. Treba naglasiti i to da je Isidora Cvetić ujedno autor ilustracija u knjizi i ilustracije i idejnog rešenja za korice, tako da ova zbirka pesama u potpunosti nosi pečat senzibiliteta svog autora.
„Dopisnice iz Varoši“ Novaka Zupca je knjiga koja daje novi sjaj staroj Jaši. Kroz 64 priče, Zubac pripoveda kako se nekad živelo u „Varoši“ Jaša Tomić, iznosi raznovrsne sadržaje koje je Jaša tada „sresko mesto“ nudila svim generacijama, opisuje suživot starosedelaca i novopristiglih kolonista prožimajući svoje kazivanje jednom vrstom nostalgije za tim proteklim vremenima ali istovremeno i nadom i opomenom da se ne zaboravi „ono naše što nekad bejaše“ – tim rečima autor i završava svaku od 64 reminiscencije. Reč o knjizi napisao je pesnik i pripovedač Dušan Milićev, nazvavši tu reč „Varoš iznad oblaka“ i zaista Novak Zubac ovom knjigom je ovekovečio taj vremenski period bitisanja svoje varoši, od sredine 20. veka do deceniju i nešto pred treći milenijum. Knjiga Novaka Zupca objavljena je u suizdavaštvu sa GNB „Žarko Zrenjanin“.
Knjige su štampane u štampariji „Garmond“ Kikinda, sredstvima osnivača Biblioteke – Opštine Sečanj, u tiražu od 150 i 300 primeraka.
(Tekst: direktorka Biblioteke „Jovan Dučić“ Dragana Pantović)

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana