Elektronski otpad sadrži 50 puta više zlata nego u rudi zlata

0 398

Količina zlata u elektronskom otpadu je oko 50 puta veća od one koja može da se dobije iz rude zlata, pokazali su danas najnoviji podaci stručnjaka za reciklažu
NJUJORK – Količina zlata u elektronskom otpadu je oko 50 puta veća od one koja može da se dobije iz rude zlata, pokazali su danas najnoviji podaci stručnjaka za reciklažu.

U saopštenju Univerziteta Ujedinjenih nacija i Globalne inicijative za e-održivost (GeSI) se navodi da količina zlata koja stoji neiskorišćena u starim mobilnim telefonima, laptop i stonim kompjuterima i drugoj elektronskoj robi značajno raste, od čega se tek mali deo reciklira, prenela je agencija AFP.

- Prodaja jagoda -

Stručnjaci su naveli da se godišnje u elektronske proizvode ugradi više od 320 tona zlata, u vrednosti koja premašuje 16 milijardi dolara, kao i 7.500 tona srebra, vrednog pet milijardi dolara.

Kad je reč o zlatu, samo deset do 15 odsto se reciklira, dok ostatak ostaje neiskorišćen ili uništen u primitivnim postupcima reciklaže u ilegalnim radionicama.

Procenjuje se da elektronski otpad sadrži 40 do 60 puta više zlata u odnosu na rudu zlata, odnosno da tona čip pločica sadrži oko 200 grama zlata, a tona mobilnih telefona oko 300 grama zlata, prema samo pet grama u toni rude zlata.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana