Festival „Na sopstveni pogon“

1.151

NOVI PROSTORI KULTURE SU PROSTORI ISTRAŽIVANJA

Juče, 2. septembra, počeo je jednomesečni festival nezavisne kulture Na sopstveni pogon (NSP), četvrto izdanje, pod sloganom „Novi prostori kulture”. Brojni programi koji očekuju publiku u više od deset gradova u Srbiji okupiraju javne prostore, istražuju nove domete savremenih umetničkih praksi, pozivaju na dijalog u zajednicama i postavljaju pitanja, zajednički tražeći odgovore.   

Ovoga puta, članice Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) realizuju programe u partnerstvima s drugim organizajama i pojedincima, ustanovama kulture, lokalnim akterima i svojom publikom. Na taj način, izlazeći iz standardnih okvira produkcije i prezentacije programa, festival je počeo nastupom Zrenjaninskog kamernog hora na platou ispred nekadašnje robne kuće, najavljujući istovremeno višednevni program festivala savremenog umetničkog stvaralaštva mladih i za mlade „Novi prostori”, koji u saradnji s partnerima organizuje lokalni CEKOM. Iste večeri pozorište PATOS iz Smederava performansom na štulama uvelo je publiku u program koji ih očekuje u narednim danima. Zrenjanin nije jedini grad koji će tokom septembra meseca realizovati i niz lokalnih aktivnosti. Festivali nas očekuju i u Kragujevcu (KRAF) i Subotici (Gifest).

Poseban deo programa čine radionice koje publiku pozivaju na direktno učešće, otkrivajući nam manje poznata mesta kulture u našoj zemlji. Udruženje Satibara će tako sredinom meseca biti domaćin dvodnevne filmske radionice u Banatskoj Dubici, a AgoraArt Action svakog vikenda, počevši od 8. septembra  organizuje radionice pozlaćivanja u napuštenoj fabrici „Sloboda” u Beloj Crkvi.   

O svim programima, lokacijama, i mogućnostima učešća na radionicama zainteresovani se mogu informsati putem internet adrese festivala www.nsp.nezavisnakultura.net  ili na facebook stranici Asocijacije (facebook.com/NKSS).

Projekcije filmova, razgovore, izložbe, performanse i umetničke intervencije nastale Na sopstveni pogon publika će pratiti još u Novom Sadu, Čačku, Požegi, Novom Pazaru, Šapcu, Ivanjici i Užicu. Čak više od 35 različitih organizacija uključeno je u realizaciju programa na ovogodišnjem festivalu koji odlikuje višedimenzionalnost izraza i neobični spojevi različitih umetničkih disciplina.

Produkcije nastale u sinergiji velikog broja aktera pokazuju važnost decentralizacije kulture, mogućnosti povezivanja i razmene otvarajući tako nove prostore za multidisciplinarne pristupe kritičkom odnosu umetnosti i društva, položaju radnika i radnica u kulturi i zagovaranju za bolje uslove razvoja nezavisne kulture.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije se kroz rad svojih članica ali i kroz veliki broj samostalnih aktivnosti ovim temama bavi svakodnevno proteklih nekoliko godina ukazujući na probleme i nudeći potencijalna rešenja za strateško promišljanje kulture. Ovog vikenda će tako javnosti prezentovati novi koncept funkcionisanja kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu pod geslom „Prostor za sve”.

Festival Na sopstveni pogon traje do kraja meseca septembra i pored najavljenog programa uključuje i održavanje redovne godišnje skupštine Asocijacije u Subotici gde će se gostima i publici predstaviti nekoliko lokalnih umetničkih inicijativa.

Program ovogodišnjeg festivala podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Heinrich Boll fondacija u Beogradu.            

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.