Folkloraši Sečnja i Krajišnika gostovali u Rumuniji

0 1.127

Kulturno umetnička društva ,,Vlado Tomanović’’ iz Sečnja i ,,Jandrija Tomić Ćić’’ iz Krajišnika u kombinovanom sastavu, gostovali su proteklog vikenda na svečanostima pod nazivom ,,Ruga de la Oras’’ u rumunskom mestu Karansebeš. Oni su na poziv Kulturno umetničkog društva ,,George Suru’’ iz ovog mesta, predstavili tamošnjoj publici šest igara u programu od sat vremena. Publika je imala priliku da uživa u kvalitetnoj izvedbi Unačkih, Banatskih, Šopskih, Šumadijskih, Leskovačkih i Vlaških igara. Svoje igračko umeće koje je pozdravljeno ogromnim aplauzom pokazali su: Miljana Salatić, Una Popadić, Nataša Milošević, Maša Vujović, Danica Gaćinović, Dejana Kokotović, Ilinka Milićević, Jovana Savović, Ivana Lisov, Mila Cvijetinović, Una Rodić, Nikola Tadić, Denis Petrović, Goran Vejinović, Stevan Srdić, Duško Stojisavljević, Zlato Petrović i Milan Bratić.  197671_10200726777468297_736115053_n

Njih su pratili koreografkinja Miroslavka Rodić i predsednik KUD-a. Nenad Vejinović, dok je za muzičku podršku bio zadužen klavijaturista Filip Sabo iz Jaše Tomića.

Značaj dolaska a ujedno i dobrodošlicu delegaciji opštine Sečanj poželeo je direktor karansebeškog KUD-a ,,George Suru’’ Joan Kožokariu, koji je iskoristio priliku da prisutnima ukaže na značaj dobrih odnosa kojih Srbija ima sa Rumunijom. On je takođe saopštio da se nada da će Srbija dobiti svoje mesto u Evropi, čime će se saradnja između ove dve zemlje znatno povećati. Pored Kulturno umetničkih društava, svoj talenat je rumunskoj publici pokazala i Leticia Živoin koja je recitovala i pevala na rumunskom, dok je Maša Vujović otpevala četiri etno pesme na srpskom.
Ideja za dolazak folkloraša na karansebeške svečanosti, potekla je od direktorke Direkcije za kulturu i nacionalnu baštinu županije Karaš Severin, Ljubice Rajkić, na čiju je inicijativu obezbeđena hrana i prenoćište za sve goste iz opštine Sečanj. Pored folkloraša, promociji opštine značajno su doprinele i predsednica Skupštine opštine Sečanj, Biljana Savović, kao i direktorka Obrazovno kulturnog centra Sečanj, Branislava Rudan, koje su dogovorile kulturnu saradnju i u nekom narednom periodu sa karansebeškim kulturnim centrom.

Tekst: N.Š.

Foto: N.Š.

255463_10200726760507873_1595976332_nGalerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana