„Gestovi pomirenja“ u Zrenjaninu

0 466

Sinoć je u maloj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu počelo prikazivanje serijala filmova pod nazivom „Gestovi pomirenja“.

kc1U naredna tri dana posetioci će biti u prilici da pogledaju trideset kratkih filmova mladih reditelja iz Rusije, Nemačke, Belorusije, Izraela, Estonije, Poljske , Litvanije, Ukrajne, Češke, Turske i SAD, na temu koliko bolno nasleđe iz II Svetskog rata dopire do nas, i koliko smo spremni da kroz gestove pomirenja podržimo inicijativu za razumevanje i pomirenje u jednom otvorenom i kreativnom procesu. Filmovi su nastali pod okriljem Fondacije „Sećanje i budućnost“ Goethe-Instituta koja je i raspisala internacionalni konkurs za kratki na temu pomirenja. Pored Zrenjanina ovaj serial su imali prilike da pogledaju i ljubitelji kratkog filma u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Čačku, Pančevu a ista prilika će biti omogućena i ljubiteljima kratkog filma u Novom Sadu.
kc2
U toku prve večeri prikazano je sedam filmova i to: „2800 km od kuće“, „Berlin Diary“, „Mali Petar iz Velikog Bora ili svima Vama dobar dan želim“, „Zov srca“, „Deus ex Machina“, „Frekvencije“ i „I don’t believe in information“. Ono što se nameće kao zaključak nakon odgledanih prvih projekcija je to da se posredstvom ove DVD kolekcije može još jednom doživeti sva umetnička i sadržajna raznolikost radova vrednih pažnje.

- Prodaja jagoda -

Ovaj serial filmova se realizuje u sklopu projekta „Filmovi putuju“ – Nemački filmovi na putu kroz Srbiju 2007. kojeg realizuju Goethe-Institut Beograd sa Jugoslovenskom kinotekom, kulturnim centrima gradova i ostalim institucijama. Pored ovog ciklusa ovaj projekat obuhvata „Retrospektivu filomova Helmuta Kojtnera“, „Stalno u pokretu“ i „Klasici nemačkog tonskog filma“.

Sve projekcije počinju u 20 časova.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana