Izletnici posetili Jašu

0 986

izletnik-02Jedinstvena grupa turista je u nedelju posetila naše mesto u nameri da ga bolje upozna a na nama je bio ozbiljan zadatak kako i na koji način da u što boljem svetlu predstaviti svoje mesto. Težak zadatak, pogotovo što to do sada nikada nismo radili. Priča počinje pozivom iz turtističke organizacije opštine Sečanj i molbom da se prihvatimo obaveza da goste dočekamo i sprovedemo kroz Jašu Tomić a da tom prilikom vide sve ono što naše mesto „krasi“ i sa čime se ponosimo.

Pre prve planirane destinacije izletnici su bili gosti kod porodice Anđić. Čika Pera i njegova supruga Ćana su za goste pripremili nekoliko vrsta čaja gde bih sa zadovoljstvom spomenuo specijalni „srpski čaj“ koji je ugrejao i dušu i telo. Na stolovima prava banatska trpeza. Ovali puni suhomesnatih prozvoda od šunke do domaće kobasice a ni pekarske kiflice nisu izostale.

izletnik-27Granični prelaz, kao prva destinacija i fijasko. Pogranična policija zabranjuje prilaz graničnom prelazu, jer nemamo zvanično odobrenje nadležnih iz Beograda. Ostajemo par minuta, taman dovoljno da goste informišemo o sporadičnim otvaranjima prelaza i o velikom značaju svakodnevnog otvaranja graničnog prelaza za naše mesto i opštinu.

Vraćamo se i odlazimo do bolnice. Kratko zadržavanje i još kraći obilazak bolnice. Toliko toga ima da se priča o bolnici, ali hladno vreme čini goste nestrpljivim. U trpezariju nas ne puštaju, jer nema odobrenja od nadležnih (valjda iz Zrenjanina) a zaposleni se pravdaju potencijalnim infekcijama.

izletnik-32Dolazimo do centra, predstavljamo katoličku crkvu a gosti nezadovoljni što ne mogu da uđu i fotografišu unutrašnjost. Smireni su posle objašnjenja da je crkva u jako lošem stanju i da nije bezbedna za posetioce što su se i sami uverili. Zbunjeni su što crkva nije vidno obeležena signalnim trakama da je opasna po život…i mi smo bili zbunjeni.

Krenuli smo prema centru gde je goste dočekao Steva Popara koji ih vodi u obilazak Doma kulture. Steva je goste informisao o pozorištu, zgradi i renoviranju a u galeriji predstavio zaostavštinu Aleksandra Diklića. Pričao im je i o dr Borislavu Jankulovu a spomenuo je i Kostu Apostolovića.

Zadovoljne goste vodimo u pravoslavnu crkvu gde nas čeka sveštenik Miladin Jović a pred samu crkvu dočekuje ih Novak Zubac, predsednik Saveta mesne zajednice. Novak goste pozdravlja u ime svih meštana poželevši im ugodne trenutke u našem mestu a u nastavku pričao o istoriji mesta kao i o naporima mesne zajednice u očuvanju starih objekata koji su pod zaštitom. Pričao je i o Titovom drvoredu kao i o špalirima dudova.

izletnik-36Gosti su bili vidno oduševljeni dočekom sveštenika Miladina u crkvi. Tiha verska muzika prožimala se crkvom dok im je sveštenik Miladin pričao o istoriji i zanimljivostima vezanim za našu crkvu.

Ostalo je puno toga što nije rečeno, baš toliko da izletnici ponovo dođu, a do tada veliki pozdrav od ekipe NMR Info.

Inače, „IZLETNIK“ je turističko društvo osnovano je 1974. godine, sa idejom da njegovi članovi na kratkim, najčešće jednodnevnim, izletima upoznaju prirodne lepote naše zemlje, obiđu manastire i ostale kulturno-istorijske spomenike, posete interesantne ličnosti, upoznaju stvaraoce retkih i neobičnih zanata i zanimanja.

izletnik-42

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana