Izložba Milice Škrbić u Novom Sadu

0 654

U ponedeljak, 24 oktobra u 20 sati u Galeriji SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, otvara se izložba slika autorke Milice Škrbić Škipina, pod nazivom, “Atmosfera tajanstvenog simbolizma”. Radovi se mogu pogledati do 19. novembra 2011. godine.

Tamo (i) ili ovde
Milica Škrbić pripada generaciji mladih umetnika, koja svoju ikonografiju gradi kroz različite medije vizuelnog stvaralaštva. Autorka svoje stavove iznosi kroz crteže, slike, kolaže, objekte, performans i video radove, unoseći specifičnu poetiku imaginarnog i tajanstvenog.

- Prodaja jagoda -

U radovima dominiraju motivi ljudskih figura, uklopljeni u prostor, obavijeni dramatičnom atmosferom, isprepleteni sa predmetima, oblicima i simbolima. Pored figure čoveka na slikama se često nalaze i razne fantazmagorične životinje, kao alegorija duha. Prostor slike je ispunjen kolorističkim vrednostima toplih i hladnih boja, bogato i slojevito islikanim površinama, koje u preklopljenim momentima stvaraju neočekivano hipnotičko dejstvo opijenog okoliša.

Elementi korišćeni u slikama: ljudi, životinje, biljke i simboli, pažljivo su odabrani i organizovani u jedinstvenu celinu. Prikazane dominantne figure odlikuju marionetski izrazi i neobični karakteri, a detalji i simboli, koji se nalaze na dezenima draperija, predstavljaju iluzorni svet čovekovog unutrašnjeg prostora. Ove predstave su još snažnije naglašene specifičnim senkama, koje su odraz prikazanih figura i čine jedan neobičan odnos u islikanim planovima. Figuru, prikazanu u grču ili kao marionetu, Milica postavlja u zamišljeni pejzaž, naglašavajući tako njeno stanje ili psihofizičku reakciju, dajući joj dominantno mesto u kompoziciji slike. U izrazima predstavljenih subjekata prožimaju se sumnje, zablude, radost, sreća, strah, mučnina, umišljenost, opijenost. Naglašeno je i razmišljanje i preispitivanje pojedinca kroz primese moralnih i religijskih načela, snova, kolektivnog nesvesnog i imaginarnog, kao i momenti i trenuci odlutalih misli, koje su zaustavljene u nadrealnoj sredini.

Atmosfera tajanstvenog simbolizma ogleda se u slikama: „U susretu sa sobom“, „Marionneta“, „Smiraj“, „Pad“, „Telo i duh“, „ Dobro i zlo“, „Usnuli razum“, i slično. Ovi radovi nas konstantno podsećaju na moralnu odgovornost, na grešnost, na zaborav, a u isto vreme oni su i odraz ličnog doživljaja svakidašnjeg okruženja. Milica Škrbić je svakako prikazala jedan celoviti opus prikazan na svojevrstan i specifičan način, koji će zasigurno uticati na niz pojava u savremenom slikarstvu ovih prostora.

Goran Despotovski, docent

Tema „Atmosfera tajanstvenog simbolizma“ obuhvata sva ova tri pojma. Pored ova tri pojma ona sadrži i mnoge druge pojmove kao što su: čovek, autotelo, smisao, život, samoposmatranje, dvojnik, maska, senka, životinje i biljke, veštačko iluzorni pejzaž, hipnotičko dejstvo boja, telo i duh, san, imaginacija, svest i nesvesno. Tema govori o savremenom čoveku njegovom lutanju, bekstvu u unutrašnji svet zbog nezadovoljstva sa stvarnim svetom. To je rad koji se zasniva na nastavku istraživanja započetog na osnovnim studijama gde postavljenu temu produbljujem sadržajem i novim tumačenjem. U recepciji mog stvaralačkog izraza atmosfera se doživljava kao tajanstvena, nestvarna, a pre svega neobična. Moje slike su pune tajanstvenog značenja, koje tek mojim tumačenjem i prikazivanjem postaju vidljive. Koketirajući sa simbolizmom kao umetničkim pravcem dajem na značaju njihovom tumačenju, jer oni su ti koji su hteli da izraze nešto materijalno u domenu snova i njihova dela su čudne alegorijske slike.

Motiv je ljudska figura, tj. „Autotelo“ u imaginarnom unutrašnjem prostoru u temi koja narativno prikazuje usamljenost savremenog čoveka, njegovo lutanje i takođe unutrašnji sukob koji se zasniva na činjenici posedovanja dveju suprotnih, kontradiktornih krajnosti, ili tih ličnosti u nama samima. Unutar toga straha nagomilani su silni problemi, frustracije koji nas onemogućuju da se udubimo u dubine svoga bića gde treba da pronađemo suštinske odgovore. Naravno da sve slike iz istoimene serije imaju jednu zajedničku poruku, a to je da svaki čovek treba da se uputi u dubinu svoga bića, da svakog dana upoznaje sebe postavljanjem raznih pitanja, da se uputi u susret sebi uprkos svojim strahovima i da pronađe sopstvenu suštinu bivstvovanja.

Retko koji čovek vodi bitku u sebi trudeći se da spozna ko je zaista on. Sve te emocije, misli i stanja vizualizovana su kroz mimiku i facijalnu ekspresiju lica, kao i figure koje se nalaze u nesvakidašnjim pozama. Cela ideja mog rada zasnovana je na problemu kako da savremenom čoveku ne odgovara njegovo sopstveno Ja i zato ima potrebu da je van sebe.

Milica Škrbić Škipina
Milica Škrbić je rođena 1986.godine u Zrenjaninu. Završila je osnovnu školu u Krajišniku,a srednju u Novom Sadu. Godine 2005. upisala je Akademiju Umetnosti u Novom Sadu . Godine 2009. je diplomirala na Akademiji Umetnosti , u klasi prof. Dušana Todorovića, na smeru slikarstvo. Trenutno je student master studija, na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Gorana Despotovskog. Izlagala na vise samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. 2009, 2010. Postaje dobitnik stipendije Fonda za mlade talente republike Srbije-1000 najboljih studenata, Od 2010. Član je SULUV-a

Nagrade:
2009. god. na kraju osnovnih studija dobila je nagradu “Boško Petrović”za najuspešniji rad iz stručnoumetničke discipline slikanje.
2010. god. dobila plaketu za pozitivno likovno stvaralaštvo na IV Banatskom umetničkom salonu, od KOC “Vuk Karadžić”, Plandište
2010. god. dobila otkupnu nagradu „Paleta mladih 2010.“, na 42. Festivalu poezije mladih, Vrbas

Samostalne izložbe:
2009. Sala mesne zajednice, Krajišnik,
2009. Muzej Ponišavlja, Pirot
2010. Marina, Monastir, Tunis
2010. Šok galerija, Artklinika, Novi Sad ( multimedijalni iskaz- “Komunikacija”)
2010. Dom kulture, Sečanj
2010. Atmosfera tajanstvenog simbolizma,Galerija “Duhovni centar Prepodobni Rafailo Banatski”, Zrenjanin

Preuzeto sa: http://www.arte.rs

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana