Jaša Tomić jedno od retkih sela u kome se pijaca zadržala i do danas

0 1.293

Jaša Tomić, selo u opštini Sečanj, jedno je od retkih u kom se tradicija održavanja pijace zadržala i do danas. Najveća je pijaca koja se održava subotom, ali i prodavci i kupci vole da dođu i ostalim pijačnim danima.
To ne čudi, jer je Jaša Tomić, ranije Modoš, mesto sa razvijenim zanatstvom i trgovinom još od tridesetih godina 19. veka.
U prvoj polovini 19. veka u Modošu su se održavala četiri vašara godišnje, a jednom nedeljno pijaca. U Modoš su dolazili trgovci iz Banata, počevši od Bečkereka i Vršca, pa do Temišvara, piše u monografiji mesta Jaša Tomić.
– Iz priča starijih stanovnika Modoša saznao sam da se pijaca održavala u današnjoj ulici Maršala Tita, od zgrade Mesne kancelarije, pa sve do početka ove ulice. Vašari su se održavali na Vašarištu, danas fudbalskom igralištu. Kola sa trgovcima bila su poređana duž puta za Čavoš, ulicom JNA do pravoslavne crkve, i ulicom Maršala Tita sve do zavijutka prema Čongradu – priča za portal zrenjaninski.com Spaso Mladenovski, urednik portala NMR info i hroničar Jaše Tomića, koji je i autor fotografija sa subotnje pijace u Jaši Tomiću.
Iako je sama pijaca rekonstruisana pre nekoliko godina, betonske tezge ostale su do danas. Ne postoji tačan podatak kada su postavljene, ali se vide i na starim fotografijama Jaše Tomića.
Izvor: https://www.zrenjaninski.com/

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana