„Jašo Tomiću, imaš se čime dičiti“

0 729

Tokom prethodne subote, Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša“ iz Jaše Tomića, na sceni Doma kulture izvelo je čak drugu premijeru ove godine, predstavu „Na sav glas“, autorskog projekta Radovana Zupca.


Radovan Zubac, reditelj i glavni glumac na alternaciji, komad je osmislio kombinujući novinarske tekstove iz naše svakodnevnice, motive jednočinke Muze Pavlove „Idiot“, samog Gogolja i, kao zlatni prah od gore, Vladimira Majakovskog sa svojim najčuvenijim „Oblakom u bermudama“. Radnja priče je smeštena u šaltersku salu, bilo koju šaltersku salu na ovom svetu, sa klasičnim natpisima na staklima poput „Na odmoru sam“, „Vraćam se odmah“, „Pauza“… Igra počinje kada Građanin dolazi kod šalter službenika kako bi mu se izdalo uverenje da nije idiot, da bi naredne nedelje mogao da se oženi. Pri svakom odlasku na šalter, mora da se saginje na otvor za razgovor, što je u predstavi predstavljeno kao saginjanje i pokornost prema nečemu što je u službi nas, a ne mi u njihovoj. Testovi koje Građanin polaže ne bi li mu se konačno izdalo uverenje da ipak nije idiot, polaže iz raznih oblasti poput matematike, fizičkog vaspitanja, odnosno motoričkih sposobnosti, preko književnosti, pa sve do narodnih pitalica, služe da zapravo testiraju nas, da vidimo ko je što veći idiot među nama, do kojih granica smo spremni da idemo za svoje ideje, želje i mogućnosti. Da li ćemo gaziti preko svega ili pak ostati dostojanstveni? Da li naša budućnost zavisi od tuđih godišnjih odmora, pauza za ručak i ispijanja kafa? Gde je naša crvena linija?
Rediteljska zamisao da se komad postavi društveno-angažovano, sa glumcima na proscenijumu koji guraju prste u oči svima nama, ponajviše kroz songove čiju muziku izvodi bend direktno na sceni, a u kom pak preovladavaju primese ruskog književnog ništavila, odnosno ne dešavanja ničega do praćenja jednog običnog dana, čini zanimljivu vrtešku smeha, realnosti, neverovatnosti i tuge među publikom. Entuzijazam koji krasi glumce i muzičare na sceni Doma kulture Jaša Tomić je nemerljiv. Igraju vrlo odano, pošteno, prevazilazeći sve granice amaterskog. Publika je prepoznala kvalitet, razumela izazvan gnev i očajnost glavnog lika, dečije nevino pratila dešavanja, gromoglasno se smejala i pozdravila glumce dugim, stojićkim aplauzom.
Odigrati predstavu u nehumanim uslovima, sa malo sredstava i mnogo dobre volje, uz to još i predstavu koja u maloj sredini bode prstom u oko i šamara svojim smislom, smatram vrlo revolucionarnim, u najmanju ruku potrebnim. Ljubav prema pozorištu kakva se videla u subotu u Jaši Tomiću nemerljiva je sa mnogim premijerama i predstavama mnogo većih pozorišta u Srbiji. Neka tao i ostane. Bravo, Jašo Tomiću, imaš se čime dičiti!


U predstavi igraju: Stojan Kalapiš, Nikola Bretšnajder, Danka Peka, Marija Blanuša, Bojan Radivoj, Dario Peka. Bend na bini čine: Nenad Jovčov, Marko Stupar i Miloš Višekruna, dok je muziku za predstavu radio Nikola Čučuković. Reditelj: Radovan Zubac.
Katarina Đoković

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana