Kafa od izmeta slona – 1.100 dolara kilogram

0 1.367

Novi egzotični napitak pravi se od posebnih zrna kafa koje slonovi pojedu, a dan kasnije se ona prebiraju po njihovom izmetu
kafaBANGKOK – U planinama severnog Tajlanda, krdo od 20 slonova pomaže da se napravi jedna od najskupljih kafa na svetu.

Novi egzotični napitak pravi se od posebnih zrna kafa koje slonovi pojedu, a dan kasnije se ona prebiraju po njihovom izmetu.

Ovo nije samo jedan od najneobičnijih sistema pravljenja kafe, već je to i jedna od najskupljih kafa na svetu, jer kilogram košta 1.100 dolara.

Za sada, samo bogati imaju privilegiju da probaju ovu kafu pod nazivom “Kafa Crne slonovače“, pravljenu na jedinstveni način. Ova kafa je počela da se služi prošlog meseca, ali samo u par luksuznih hotela u udaljenim krajevima sveta – prvo u severnom delu Tajlanda, onda na Maldivima, a sada se služi i u Abu Dabiju po ceni od 50 dolara po šoljici.

Reprteri AP-a su otputovali na mesto gde se pravi kafa, poznatije kao Zlatni trougao da vide slonove na delu i da probaju kafu iz posebnih šoljica.

“Kada slon jede kafu njegov stomak razlaže protein koji se nalazi u kafi, što je ključan faktor u gorčini“, rekao je Blejk Dinkin, koji je potrošio 300.000 dolara kako bi razvio proizvodnju ove kafe. “Krajnji proizvod je šoljica veoma fine kafe bez gorčine koju ima obična kafa“.

On je objasnio da je slon “spor kuvar“ i da mu treba 15 do 30 sati kako bi svario zrna kafe, koja su pomešana sa bananama, šećernom trskom i drugim sastojcima u posebnoj ishrani slona, kako bi proizveo jedinstven sočan i voćni ukus.

“Moja teorija počiva na tome da se prirodna fermentacija odvija u stomaku slona“, rekao je 42-godišnji Kanađanin. “Ta fermentacija proizvodi ukuse koje nećete dobiti kod drugih vrsta kafa“.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana