Karijerno vođenje i savetovanje maturanata

0 720

 

Karijerno vođenje i savetovanje učenika usmereno je na pružanje pomoći i podrške u domenu ličnog razvoja, istraživanja mogućnosti za učenje i zapošljavanje, kao i u planiranju i upravljanju vlastitom karijerom.


Podrška učenicima je jedna od najznačajnih oblasti rada u srednjoj školi “Vuk Karadžić” u Sečnju. U skladu sa tim je i poseban vid podrške za učenike završnih razreda u okviru Karijernog vođenja i savetovanja. Školski tim uz inicijativu direktora škole organizovao je ciklus poseta uspešnih pojedinaca naše opštine, ali istovremeno i bivših učenika.

Školu su posetili, predstavili svoj karijerni put: Vidak Milošević- menadžer ribnjaka Sutjeska, (srednju školu završio 2003, a potom poljoprivredni fakultet), Nikola Vukoje-preduzetnik (srednju školu završio 2009, automehaničar) i Aleksa Piljević-programer (srednju školu završio 2011, a potom završio Tehnički fakultet u Zrenjaninu). Cilj ovih poseta je da učenici na konkretnim primerima shvate važnost karijernog plana, vide put razvoja različitih karijera i imaju mogućnost da u neposrednom razgovoru saznaju sve ono što ih interesuje.


-“Direktor srednje škole “Vuk Karadžić” u Sečnju, Đorđije Milićević me je pozvao da održimo panel diskusiju na temu upoznavanja maturanata sa studiranjem, iskustvom, poslu, kao i IT struke. Naravno, cela panel diskusija se vodila iz mog ugla, iz mog iskustva. Dotakli smo se tema kao što su put od srednje škole do danas, volontiranje, učestvovanje na raznim konferencijama, seminarima i stručnim praksama. Takođe koji su to izazovi tokom studiranja, zašto sam odabrao IT struku i koje su prednosti i mane mog posla. Zadovoljan sam što su svi maturanti bili fokusirani na priču, vidim da im takva priča iz bližeg ugla jako puno znači. Drago mi je što sam imao priliku da im ispričam koje prednosti donosi rad u privredi, velikom sistemu i korporaciji. Bila mi je čast što sam bio deo ove panel diskusije i uvek ću se odazvati ovakvom pozivu.”, za NMR Info izjavio Aleksa Piljević.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana