Katedrala Notr Dam slavi 850. rođendan

0 665

Ove godine se obeležava 850 godina postojanja jednog od najpostojanijih simbola Francuske, Bogorodične crkve u Parizu, koju svakodnevno poseti čak oko 40.000 ljudi
notrČuvena katedrala, koja krasi centar francuske prestonice već osam i po vekova, postala je jedan od najtrajnijih simbola bogate istorije i karaktera Francuza, prenosi AFP.

„Bogorodična crkva ima veoma veliki značaj za Francuze, kao deo njihovih dubokih korena“, objašnjava pisac Džon Bakster, navodeći da se ona nalazi na mestu na kojem su se ulogorili prvi naseljenici i da se, ulaskom u tu katedralu, zapravo, najdublje ulazi i u srce same Francuske.

Održavanje ove građevine, međutim, iziskuje značajna logistička sredstva i čitavu armiju radnika, zahvaljujući kojima drevno kamenje i danas postoji, uz ultramodernu tehnologiju.

„Crkva je opremljena audiovizuelnim sistemima sa pet rotirajućih kamera, sa daljinskim upravljanjem, koje snimaju verske službe i prikazuju ih na ekranima instaliranim u bočnim delovima, tamo gde vernici ne mogu da vide oltar“, kaže rukovodilac službe za održavanje katedrale Loran Prad.

Najviši deo katedrale, centralni zvonik, dodat je u XIX veku, ali se i dan danas svakodnevno koristi.

„Na zvoniku se vide neki tragovi vremena, kao što su rupe od metaka iz Drugog svetskog rata, kroz koje može da prodre voda, ali uglavnom vetar sve to raznese i osuši“, kaže Frederik Okler, zadužen za očuvanje čuvene građevine.

Tokom ove godine, planirano je više aktivnosti verskog i kulturnog karaktera kako bi se odala počast najposećenijem spomeniku Francuske, kroz koji prođe 20 miliona ljudi godišnje.

Ovogodišnji jubilej, takođe, pruža priliku da se sprovede više projekata restauracije i obnove, kao što je postavljanje novih zvona i nove rasvete ili obnavljanje orgulja, sa ukupnim budžetom od 6,5 miliona evra za 2013. godinu.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana