Kinez prodaje samog sebe, nema za kaznu za drugo dete

0 408

Univerzitetski profesor u Kini očajan
PEKING – Jedan univerzitetski profesor u Kini stavio je sebe na prodaju putem interneta, u znak protesta zbog ogromne novčane kazne koja mu je izrečena zbog rođenja druge kćerke, čime je prekršio zakon o jednom detetu.

Kako prenosi agencija Ansa, Jang Džidžu, predavač na Fakultetu političkih nauka u Pekingu, postavio je na svoj blog fotografiju sa natpisom – profesor nudi da postane „doživotni rob“ onome ko mu bude dao 620.000 juana (73.000 evra) za izdržavanje supruge i dvoje dece.
„Moja supruga je neplanirano ostala u drugom stanju, a zatim nije smogla snage da abortira“, piše 43-godišnji profesor, kome je plata smanjena na svega 368 juana (42 evra) mesečno.

Komitet za planiranje porodice u Hajdijanu, pekinškoj četvrti u kojoj se nalazi fakultet političkih nauka, odrezala mu je kaznu od 240.000 juana (27.000 evra), navodeći da je reč o „društvenom porezu“ za buduće staranje o njegovoj ćerki.

Zakon, po kome bračni parovi u kineskim gradovima mogu da imaju samo jedno dete, na snazi je već tri decenije. Vlasti navode da je ta mera imala presudnu ulogu u ograničenju rasta stanovništva u zemlji, koje danas dostiže 1,3 milijarde. Za samo nekoliko dana, internet je bio preplavljen porukama podrške profesoru, što potvrđuje da je zakon o jednom detetu veoma nepopularan.

Pre dve godine, veliko nezadovoljstvo u javnosti izazvalo je vladino istraživanje koje je pokazalo da većina bogatih i poznatih ličnosti, tj. onih koji su u stanju da plate kaznu, ima dvoje dece, a njih 10 odsto troje. Unuk bivšeg kineskog lidera Mao Cetunga, trenutno najmlađi general kineske vojske, nedavno je u jednom intervjuu izjavio zadovoljno da ima dvoje dece.
Glas javnosti

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana