Koncert ruskog dečijeg duvačkog orkestra ,,Mladi Balakirjevci“ u Sečnju

0 1.685

U Domu kulture u Sečnju 28. avgusta nastupio je orkestar Muzičke škole ,,Mili Aleksijevič Balakirjev“, dečiji duvački orkestar ,,Mladi Balakirjevci“.
Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji orkestra sa KUD-om „Pionir“ iz Zrenjanina i predsednikom društva Radovanom Moldovanom i KUD „Vlado Tomanović“ iz Sečnja je učestvovao na 15 međunarodnom festivalu slovenske muzike u Moskvi ove godine. Kako je istakla direktorka Obrazovno kulturnog centra, Branislava Rudan, koncert u Sečnju je nastavak saradnje i izraz zahvalnosti na gostoprimstvu u Moskvi.
Orkestar je osnovan 2011. godine, i nakon samo šest godina, naredbom moskovskog gradskog odeljenja za kulturu broj 981, orkestru je dodeljeno počasno zvanje „Vodeći kreativni tim“ grada Moskve. Godinu dana nakon osnivanja, 2012. godine, orkestar je postao laureat Moskovskog međunarodnog festivala slovenske muzike, a 2015. i 2017. osvojio je Gran Pri – najviše priznanje Festivala slovenske muzike. Orkestar je učestvovao u projektima ostvarenim sa Nemačkom, Italijom i Srbijom, i ostvario turneje u tim zemljama. Iako mlad, orkestar je više puta pokazao svoju neophodnost, značaj i profesionalnost. Najznačajniji događaji u istoriji orkestra su: učešće na duvačkom festivalu ,,Muzika naše pobede“, ,,Moskovskom međunarodnom festivalu slovenske muzike“, međunarodnom vojnom festivalu u Moskvi 2015, 2017 i 2019. godine, kao i na festivalu dečijih duvačkih orkestara u Italiji 2017. Tokom protekle dve godine orkestar je nastavio da osvaja publiku zajedničkim projektom s pozorištem ,,Dažd“. Umetnički direktor i dirigent orkestra je Genadij Mihajlovič Lukin koji je diplomirao na vojno-dirigentskom fakultetu na moskovskom državnom konzervatorijumu P. I. Čajkovski i učestvovao na mnogim festivalima duvačkih orkestara u Moskvi, Rusiji i inostranstvu i dobio mnoge nagrade za živopisne i profesionalne nastupe.
Publika je uživala u sjajnom izvođenju vokalnih solista (Sonja Makarova, Eva Volkov, Ljera Kuznjecova, Tatjana Lukina, Jevgenij Šaljupa, Albert Pogosjan, Georgi Lifanov) koji su repertoar orkestra obogatili delima ruskih i stranih kompozitora, obradama narodnih pesama i pop-džez kompozicija.
Pored orkestra iz Rusije u programu je učestvovala i Anđelina Švarc, vokalna solistkinja KUD-a ,,Pionir“, kao i folklorni ansambl ,,Vlado Tomanović“ iz Sečnja.
Pre nastupa, predstavnici orkestra, u pratnji Dragana Novčića predsednika ekološkog udruženja ,,Ozon“, položili su cveće na spomenik ruskom vojniku Radivoju Evdokimoviču Titu Timofejeviču, koji je poginuo 1944. godine u Sečnju.
Takođe, na poziv protonamesnika Ivana Mučalova, Arhijerejskog namesnika sečanjskog posetili su Hram Svetog Dimitrija u Sečnju.
Gosti iz Rusije su izrazili zahvalnost stanovnicima Sečnja na gostoprimstvu i čuvanju zajedničkih vrednosti.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana