Krajišnici sređivali svoje selo

847

U nedelju je u Krajišniku održana prva dobrovoljna radna akcija čišćenja sela posle dugo, dugo vremena. Skoro da niko i ne pamti kada je poslednji put ovako nešto organizovano u samom selu. Cilj akcije je bilo sređivanje šireg centra sela, površine oko škole, sportske hale, igrališta, parka i javnih površina.
Proleće je pravo vreme za tako nešto, a to je uvidela i organizovala MZ Krajišnik.
Četrdesetak ljudi, meštana sela se rado odazvalo i došlo da očiste svoje selo kako bi ono izgledalo čistije i lepše. Bez puno priče se odmah krenulo na posao i sve se odvijalo lepo kordinisano i uigrano. MZ je obezbedila svima rukavice, kese za smeće i osveženje, alata nije manjkalo kao ni volje za rad. Obezbeđen je bio traktor sa prikolicom i veliki viljuškar sa kašikom koji je odnosio najkabastiji otpad.
Najpre su pokupljeni otpaci i smeće, a nakon toga granje i ostaci jarbola koji su izvađeni radi rekonstrukcije parka koja je u toku. Akciju su svojim prisustvom podrzali ASŽ Krajišnik, udruženje penzionera, udruženje invalida rada, zemljoradnička zadruga „Sloga“, Krajina-TIM, kulturno umetničko društvo „Jandrija Tomić Ćić“ i ljudi dobre volje iz sela koji su ispekli i doneli pite za radnike. Svoje sugrađane je obišao i predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović koji je doneo piće za njih.
Prelepo je bilo videti sve te ljude koji su kao nekad, složno i zajedno radili na ulepšavanju sela. Svesni da imaju jedno mesto u kojem žive i da ono mora biti uvek u lepom stanju, baš u takvom kako su ga i nasledili od prethodnih generacija. Boljeg povoda od toga i nema.
Smeće koje nas okružuje je generalno problem svakog sela, a za to smo svi odgovorni pa je ova akcija na neki način i poziv svim ostalim građanima da podignu ekološku svest koja je možda na najnižem nivou u bližoj istoriji.
Interesantno je bilo prisustvo čoveka koji je ravno pre 50 godina bio učesnik tadašnjih radnih akcija na izgradnji države, kao i dolazak na akciju profesionalnog vojnika vojske Srbije, stanovnika Krajišnika, koji je došao pravo sa celodnevnog dežurstva u svojoj kasarni. Lep primer i dokaz kako u narodu još ima tog duha kojim je bio ranije vođen.
3 sata je trebalo Krajišnicima da odrade sav zamišljeni posao tog dana. Nakon toga je pao dogovor da se akcija ponovi nakon rekonstrukcije parka, pred svečano otvaranje i pred slavu sela.
Sve u svemu Krajišnici su poslali prelepu sliku svim ljudima u okolini a i šire. Na ostalim mestima je da li će podržati i organizovati nesto slično kod sebe. Nema sumnje da će se ova tradicija nastaviti i ubuduće, a bilo bi lepo da bude početak nekog novog naćina gledanja ka prirodi koja nas okružuje i odnosa prema njoj.
Lopta je bačena u Krajišniku, na drugima je da li će prihvatiti igru…
Tekst: Srđan Karanović

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.