Lepote Potamišja zaslužuje zaštitu

1 601

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je predložio da se Predeo izuzetnih odlika „Potamišje” stavi pod zaštitu kao zaštićeno područje prve kategorije. S tim u vezi, Ministarstvo zaštite životne sredine je oglasilo javni uvid i javnu raspravu o nacrtu Uredbe o proglašenju i studiji zaštite „Potamišja”.
Javni uvid u ovaj dokument traje do 5. juna.
Predeo izuzetnih odlika „Potamišje” nalazi se na teritorijama grada Zrenjanina i opština Sečanj, Kovačica i Opovo. Obuhvata više katastarskih opština – Jašu Tomić, Šurjan, Boku, Sečanj, Sutjesku, Neuzinu, Banatski Despotovac, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Farkaždin, Čentu, Uzdin, Idvor, Sakule, Barandu i Opovo. Na ovom području nalazi se više prostornih celina, između ostalog i „Tomaševačka slatina“, „Sečanjske livade“ i „Lanka – Birda“. Zbog toga će javna rasprava o dokumentima o zaštiti, koju vodi resorno ministarstvo, biti održana 12. i 13. juna u prostorijama pomenutih lokalnih samouprava.
Banatska reka Tamiš, koja izvire u jugozapadnom delu Karpata i teče u dužini od 359 kilometara kroz Rumuniju i Srbiju, a uliva se u Dunav kod Pančeva, ima relativno veliki sliv, površine 13.085 kvadratnih kilometara, od čega se u Srbiji nalazi 5.000. Po dužini i veličini sliva, to je šesta reka u Srbiji.
„Ova reka stvara ekološke uslove za opstanak velikog broja različitih vrsta vodenih, livadskih i šumskih staništa. Po tome, a imajući u vidu još uvek nizak intenzitet korišćenja, kao i po broju zabeleženih divljih vrsta, ovo područje je jedinstveno u Srbiji i regionu. Na taj način u potpunosti zadovoljava definiciju zaštićenih područja“, navodi se u dokumentu.
„Potamišje“ ima i značajnu koridorsku funkciju, jer obezbeđuje fizičku vezu između obronaka Karpata i obala Dunava koje spaja.
„S druge strane, područje nudi brojne ekosistemske usluge lokalnom stanovništvu i šire. Proglašenje zaštićenog područja, koje se ovom studijom predlaže, pruža mogućnost da se one trajno očuvaju i održivo koriste“, piše u nacrtu uredbe.
Izvor: Dnevnik.rs – Ž. Balaban

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
  1. Bojan komentariše

    Nazalost, mnogi nisu svesni kakvo blago prirode imamo. Konkretno u Sečnju na delu Tamisa koji se popularno zove „Plićak“ polako se pravi deponija. Pojedinci krišom napune kolica i samo preko nasipa izbace svoj *otpad ‘.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana