Lepote Potamišja zaslužuje zaštitu

1 553

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je predložio da se Predeo izuzetnih odlika „Potamišje” stavi pod zaštitu kao zaštićeno područje prve kategorije. S tim u vezi, Ministarstvo zaštite životne sredine je oglasilo javni uvid i javnu raspravu o nacrtu Uredbe o proglašenju i studiji zaštite „Potamišja”.
Javni uvid u ovaj dokument traje do 5. juna.
Predeo izuzetnih odlika „Potamišje” nalazi se na teritorijama grada Zrenjanina i opština Sečanj, Kovačica i Opovo. Obuhvata više katastarskih opština – Jašu Tomić, Šurjan, Boku, Sečanj, Sutjesku, Neuzinu, Banatski Despotovac, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Farkaždin, Čentu, Uzdin, Idvor, Sakule, Barandu i Opovo. Na ovom području nalazi se više prostornih celina, između ostalog i „Tomaševačka slatina“, „Sečanjske livade“ i „Lanka – Birda“. Zbog toga će javna rasprava o dokumentima o zaštiti, koju vodi resorno ministarstvo, biti održana 12. i 13. juna u prostorijama pomenutih lokalnih samouprava.
Banatska reka Tamiš, koja izvire u jugozapadnom delu Karpata i teče u dužini od 359 kilometara kroz Rumuniju i Srbiju, a uliva se u Dunav kod Pančeva, ima relativno veliki sliv, površine 13.085 kvadratnih kilometara, od čega se u Srbiji nalazi 5.000. Po dužini i veličini sliva, to je šesta reka u Srbiji.
„Ova reka stvara ekološke uslove za opstanak velikog broja različitih vrsta vodenih, livadskih i šumskih staništa. Po tome, a imajući u vidu još uvek nizak intenzitet korišćenja, kao i po broju zabeleženih divljih vrsta, ovo područje je jedinstveno u Srbiji i regionu. Na taj način u potpunosti zadovoljava definiciju zaštićenih područja“, navodi se u dokumentu.
„Potamišje“ ima i značajnu koridorsku funkciju, jer obezbeđuje fizičku vezu između obronaka Karpata i obala Dunava koje spaja.
„S druge strane, područje nudi brojne ekosistemske usluge lokalnom stanovništvu i šire. Proglašenje zaštićenog područja, koje se ovom studijom predlaže, pruža mogućnost da se one trajno očuvaju i održivo koriste“, piše u nacrtu uredbe.
Izvor: Dnevnik.rs – Ž. Balaban

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
  1. Bojan komentariše

    Nazalost, mnogi nisu svesni kakvo blago prirode imamo. Konkretno u Sečnju na delu Tamisa koji se popularno zove „Plićak“ polako se pravi deponija. Pojedinci krišom napune kolica i samo preko nasipa izbace svoj *otpad ‘.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.