Ministar Milan Krkobabić posetio ZZ „Modoš“ u selu Jaša Tomić

1.916

Zemljoradnička zadruga „Modoš“ iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije dobila bespovratnu pomoć od 10 miliona dinara za nabavku mehanizacije. To je bio cilj današnje posete ministra za regionalni razvoj Milana Krkobabića zadruzi i lično se uveri da li su sredstva pomogla zadrugarima.

Ministra je dočekao Milan Žebeljan, direktor zemljoradničke zadruge „Modoš“ a bili su i Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine kao i Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU.

Obišavši zadrugu i mehanizaciju kojom raspolažu zadrugari Milan Žebeljan je informisao ministra da je mehanizacija stara preko dvadeset godina i da je velika pomoć države stigla u pravo vreme.

– Novcem koji smo dobili od države kupili smo sejalicu i utovarivač koji će nam olakšati posao jer su se stare mašine često kvarile – rekao je Milan Žebeljan, direktor „Modoša“. Naša zadruga ima 94 člana i 400 kooperanata, a mehanizacija koju koristi stara je od 25 do 30 godina.

-„Projekat „500 zadruga u 500 sela“ neće živeti samo tri godine nego mnogo duže, jer sredstva su transparentna, dolaze u prave sredine i jedini način da se stvori ambijenta da mladi ljudi ipak ostanu na selu“, izjavio je Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

„U Srbija ima 408.000 traktora i 25.000 kombajna starosti od 25 do 30 godina, što stvara velike gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji“, izjavio je član Odbora za selo SANU Branislav Gulan

Ministar je istakao da je pojekat „500 zadruga u 500 sela“ namenjen „individulanim prozvođačima koje niko ne primećuje a država želi da oni udruženi kroz zadruge postanu partneri vlasti“.

„Kad mladi imaju izvor egzistencije na selu, ona će postati poželjno mesto za život“, rekao je ministar.

Dodao je da u Srbiju dolaze investitori između ostalog i zbog jeftine radne snage, ali da će zemlja zbog odlaska mladih ostati bez radnika.

„Već smo zakasnili, ali pokušajmo da zadržimo mlade obezbeđenjem uslova za život na selu i tako sprečimo usud njegovog pražnjenja“, rekao je Krkobabić.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.