Ministarka u Sečnju: Prve jaslice u dva naselja

868

SEČANJ: Od ponedeljka, 22. januara, u sečanjskom vrtiću počeće da radi odeljenje za jasleni uzrast dece do tri godine, pa će se 18 mališana naći u novouređenom prostoru u Sečnju, a u Krajišniku još 15.

- Prodaja jagoda -

Ovo je najavila direktorka Predškolske ustanove „Poletarac“ Nataša Rađenović, prilikom posete ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović. Ministarka Đukić Dejanović i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, posetile su opštinu Sečanj, povodom uspešne realizacije pronatalitetnog projekta, koji je u ovoj opštini sprovođen uz podršku kabineta ministarke.

„Veoma sam zadovoljna što je pet opština za koje smo izdvojili sredstva u prošloj godini, među kojima su i Sečanj i Žitište, veoma dobro iskoristilo sredstva koja su im dodeljena za popravljanje natalitetne atmosfere. Sečanj je dobar primer, jer na vidljiv način popravlja stanje u oblasti natalitetne politike. Važno je da roditelji budu stimulisani i da imaju obezbeđen smeštaj za decu dok oni rade. Kada je u pitanju jasleni uzrast, od ponedeljka se u Sečnju počinje sa kapacitetom od 30 mesta za mališane najmlađeg uzrasta i ponosni smo na taj zajednički projekat“, naglasila je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je napomenula da je u Sečnju sprovođen i projekat biomedicinski potpomognute oplodnje, u koji je lane bilo uključeno šest parova iz ove opštine. Ona je napomenula da je pomoć srednjobanatskoj opštini Žitište bila usmerena na edukaciju o reproduktivnom zdravlju i o problematici maloletničke trudnoće.

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno realizovanog pronatalitenog projekta, koji je sproveden zahvaljujući podršci iz Republike. Sečanj, naime, do sada nije imao jaslice.

„Problem smanjenja stanovništva u našoj opštini je prepoznat i sada se sve čini da se nepovoljna situacija prevaziđe, da se mladi stimulišu da ostaju u ovoj sredini, da ovde zasnivaju porodice i podižu decu. Mi smo posebno ponosni što otvaramo jasleni uzrast u našoj predškolskoj ustanovi, što će biti velika podrška roditeljima sa malom decom. Mi smo budžetom za tekuću godinu opet opredelili sredstva za unapređenje politike uvećanog nataliteta i nastavićemo aktivnosti u tom pravcu“, naglasio je Rađenović.

Realizovani projekat u ovoj opštini vredan je 7,4 miliona dinara, od čega je Sečanj učestvovao sa 18 odsto, a ministarstvo sa 82 procenta.

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević naglasila je da je demografsko stanje u okrugu zabrinjavajuće, i da je stopa nataliteta u okrugu manja nego u pretprošloj godini.

„Najmanja stopa nataliteta u okrugu je u opštini Sečanj, a najveća u Novom Bečeju. Gubimo stanovništvo, sve manje dece se rađa i nadam se da će mere populacione politike koju sprovodi Vlada Republike Srbije biti od koristi“, zaključila je Vučurević.

Ž. Balaban – Izvor: Dnevnik.rs

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.