MONOGRAFIJA SLIKARA ZORANA TEŠANOVIĆA

0 569

„Slikanje je za mene velika radost. Želeo sam da sve što naslikam bude deo velikog i raskošnog platna života.“ (Zoran Tešanović)
Krajem 2022. godine u izdanju Biblioteke „Jovan Dučić“ a sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, izašla je iz štampe dvojezična monografija slikara Zorana Tešanovića. Sa prevodom na engleski Svetlane Vukobratović i opsežnom recenzijom Ljubice Miljković, uz kratke i koncizne osvrte Ljubice Arsić i Nikole Šuice a takođe i kratke upute autora, ova odlično opremljena monografija dostojno predstavlja likovno stvaralaštvo i poetiku slikara Zorana Tešanovića. Dizajn i fotografije je uradio Dušan Marinković, i fotografije takođe Milan Milenković. Monografiju možete pozajmiti u Biblioteci u Sečnju, a uskoro i u mesnim bibliotekama u Sutjesci, Krajišniku, Jaši Tomić i Konaku.
„Polazeći od naizgled realnog i Tešanović stiže do svojevrsne apstrakcije. On se izuzetnim senzibilitetom vezuje za svoje vreme iako je, kao Šumanović, stigao do svojevrsnog kako znam i umem stila. Tražio je i našao sebe. Jasno je da to mogu samo najsnažniji, najradoznaliji i najdarovitiji. „Molekuli lepše budućnosti“ kako iz milošte zove svoje slike, sarkastično su jedinstvo suprotnosti. Iako svemu daje ironičan ton, on je vrlo ozbiljan, savestan i odgovoran umetnik. Tešanovićeva vera u život i umetnost osnovni je kvalitet života i umetnosti. Zato i to što stvara ima veliki značaj za srpsku i opštečovečansku umetnost.“ (izvod iz recenzije Ljubice Miljković)

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.