Muzikom do mozga većeg kapaciteta

0 833

Učenje sviranja nekog od muzičkih instrumenata može da izazove promene u čovečjem mozgu, odnosno da poboljša veštinu govora i učenja stranih jezika, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Ispitivanje uticaja muzičkih vežbi pokazalo je da muzika, kao i fizičke vežbe koje utiču na formu (snagu) tela, deluje na jačanje mozga za auditivne sposobnosti. Zbog toga bi društvo trebalo da preispita ulogu muzike u poboljšanju individualnog razvoja, istakli su američki naučnici koji su rezultate svoje analize objavili u medicinskom časopisu NRN (Nature Reviews Neuroscience).

Naučnici su, između ostalog, naveli i da učenje muzičkih zvukova povećava sposobnost mozga da se prilagođava i menja, a osposobljava i nervni sistem da obezbeđuje niz obrazaca važnih za učenje, prenela je agencija Rojters.

Istraživači su zaključili da je potrebno veliko investiranje resursa u muzičku obuku u školama, uz detaljno ispitivanje dejstva takve obuke na slušanje, učenje, pamćenje, pažnju i pismenost đaka.

B92

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.