Najvredniji svetski brend je ostala Koka-kola, stiže je Epl

0 475

Najvrednija robna marka na svetu je Koka-kola – 77,839 milijardi, a za njom sledi “Epl” 76,568 milijardi dolara. U prvih 10 brendova 8 je iz SAD
Najvrednija marka na svetu i dalje je „Koka kola“, ali joj se ove godine velikim skokom približila američka kompanija „Epl“ zahvaljujući velikoj popularnosti pametnih telefona i tableta koje proizvodi. Od evropskih brendova nijedan se nije probio među prvih 10, proizilazi iz godišnjeg istraživanje konsultacione agencije „Interbrend“, prenela je češka novinska agencija ČTK.

„Koka kola“ prvo mesto na lestvici drži još od 2000. kada je i počelo sa pravljenjem liste. Trenutno se vrednost te kompanije procenjuje na 77,839 milijardi dolara. Vrednost „Epla“ je u poslednjih godinu dana povećana 129 odsto, najveći rast od svih marki, i iznosi 76,568 milijardi dolara. Prošle godine je „Epl“ bio na osmom mestu.

Prvih osam mesta zauzimaju firme iz SAD. Iza „Koka kole“ i „Epla“ slede IBM, „Gugl“ i „Majkrosoft“, „Dženeral ilektrik“ (GE), „Mek Donalds“ i „Intel“.

Najbolje pozicionirana neamerička marka je južnokorejski „Samsung“ na devetom mestu, dok je na 10. mestu „Tojota“.

Od evropskih brendova, na najvišem mestu je „Mercedes benc“, na 11. poziciji, a iza njega je još jedna marka automobila – BMW.

Među najvrednijim evropskim markama prethodnih godina je bila i „Nokija“, ali je prošle godine pretrpela oštar pad i ove godine se njena vrednost smanjila za 16 odsto i našla se na 19. mestu.

Prvi put se na listi našla i jedna društvena mreža, pošto se na 69. mesto probio „Fejsbuk“, sa vrednošću od 5,421 milijardi dolara.

Pad vrednosti prošle godine je pretrpela četvrtina brendova na listi 100 najvrednijih. Najveći udar je pretrpeo „Blekberi“, 39 odsto. Na lestvici dominiraju marke iz SAD, kojih je ukupno 56.

Iz Evrope je 34 i to iz Nemačke, Francuske, Britanije, Švajcarske, Italije, Holandije, Švedske, Španije i Finske. Preostala mesta zauzimaju brendovi iz Japana, Koreje, Kanade i Meksika.

Istraživanje je zasnovano na složenoj metodologiji koju je razvio „Interbrend“. Ta firma koristi formulu koja kombinuje buduću snagu brenda i njegovu ulogu u stvaranju tražnje.

Firme moraju da imaju javno dostupne finansijske podatke, a trećina prihoda mora da potiče iz inostranstva.

NOVI BRENDOVI
Najbolje pozicionirana nova marka je „Pampers“ na 34. mestu, a nove su na listi takođe i „Prada“ i „Master kard“. Na listi je najviše brendova iz oblasti saobraćaja, ukupno 13, slede marke iz oblasti finansijskih usluga i robe široke potrošnje.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana