NAŠE ŠKOLE I NAŠA IVANA MEĐU NAJBOLJIMA

0 729

U sredu, 21.decembra 2016.godine na konsultativnom sastanku održanom u Beogradu u okviru projekta “Partnerski za obrazovanje”,  predstavnici lokalnih klubova roditelja i nastavnika iz 11 najvećih gradova Srbije, pokrenuli su inicijativu za formiranje Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije.

Namera inicijative je da asocijacija kontinuirano podržava zajednički rad roditelja i nastavnika u školama, da  uključuje zainteresovane pojedince i organizacije u donošenje svih značajnijih odluka i razvoj politika za unapređenje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, saopštili su organizatori.
Uz značajno prisustvo predstavnika  Ministarstva prosvete i  uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i kancelarije UNICEF-a, članovi lokalnih klubova roditelja i nastavnika razmenili su dosadašnja iskustva, prikazali primere dobre prakse i razgovarali o umrežavanju i razvijanju zajedničkih programa buduće Nacionalne asocijacije, kao i o narednim aktivnostima.

 “Od marta do oktobra okupljeno je više od 500 roditelja i nastavnika iz 11 gradova Srbije koji su zajedno učestvovali u realizaciji preko 60 programa i aktivnosti. To su, između ostalog, bile: besplatne kreativne vannastavne aktivnosti za decu, programi usmereni na prevenciju vršnjačkog nasilja, podizanje nivoa bezbednosti dece u školama, uvođenje interaktivne i multidisciplinarne nastave, a škole iz opštine Sečanj su se tematski kroz dosadašnji rad i inkluzivno obrazovanje, predstavili u okviru ovog događaja.

“Sada smo ušli u drugu fazu projekta koja bi trebalo da se završi do proleća 2017. godine osnivanjem Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije”, rekla je Tanja Azanjac Janjatović, predstavnica inicijativnog odbora “Partnerski za obrazovanje”.
Projekat Partnerski za obrazovanje ima za cilj da podrži roditelje i nastavnike da učestvuju u postojećim školskim telima kao i da prepoznaju i definišu nove, raznovrsne mehanizme koji mobilišu, uključuju različite aktere i unapređuju saradnju na nivou škole a to su školski klubovi roditelja i nastavnika. Do sada su, kako je saopšteno, postignuti  značajni rezultati.                                           Kreirani su primeri dobre prakse i razvijeni novi kapaciteti na nivou škola – školski klubovi roditelja i nastavnika – koji predstavljaju „male laboratorije“, prepoznaju konkretne probleme i kreiraju rešenja usmerena na razumevanje kako unaprediti uslove i ponuditi kvalitetne programe za decu.

Našu opštinu Sečanj, predstavljale su sledeće škole, OŠ” Stevan Aleksić” iz Jaše Tomić, OŠ “Ivo Lola Ribar“ iz Sutjeske i OŠ “Slavko Rodić“ iz Krajišnika koje su svojim autentičnim izlaganjem ostale najzapaženije od svih 11 gradova Srbije.

U drugom delu konsultativnog sastanka, odlučivano je o najkvalitetnijem i najkompetetnijem predstavniku roditelja i nastavnika koji će činiti inicijativni odbor.

Iz dela prosvete, na nivou Srbije i svih 10 gradova, većinskim glasanjem, odlučeno je da to mesto zauzme naša Ivana Škrbić, profesor razredne nastave i lider kluba “Partnerski za obrazovanje 5+” Sečanj.

Ivana ističe da je ovo velika odgovornost i izazov, smatrajući da je saradnja roditelja i nastavnika, ključ kvalitetnijeg obrazovanja naše dece i put kojim moramo osnažiti to obostrano delovanje na svim poljima, jer samo tako možemo postići kvalitet i uspeh. Škole iz opštine Sečanj i njihovi istaknuti predstavnici su danas ovde, u Beogradu, dokazale koliko je zajednička posvećenost i zalaganje jedini ispravan put ka uspešnoj saradnji i ovo je najveći ponos koji opština Sečanj danas ima! “Partnerski za obrazovanje” i buduća asocijacija je trenutno jedini ispravan put kojim trebamo poći ka kvalitetnijem obrazovanju naše dece, jer ako izgubimo obrazovanje izgubili smo i sebe i budućnost.”

Prvi saziv inicijativnog odbora planiran je već u periodu od 9.- 13.januara 2017.godine.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana