Nastavnica matematike iz Krajišnika – primer koji treba slediti

0 1.069

Za svakog ko radi podrazumeva se da u svoj rad treba da unosi izvesne promene kako bi rezultati njegovog rada bili bolji. Prosvetari, naravno, nisu izuzetak, pa se i od njih očekuje stalno učenje i napredovanje. Umesto nekada visoko vrednovane kompetencije predavanja pred većim brojem učenika, sada se od nastavnika očekuje kreativnost, stvaralaštvo, stalno uvođenje inovacija u nastavu.
O Slavici Beronji, nastavnici matematike u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” iz Krajišnika, koja svojim načinom rada predstavlja primer kako učenike treba motivisati i zainteresovati za matematiku, pisali smo kada je sa svojim učenicima, nizom aktivnosti, obeležila Dan broja Pi. Bilo je tada reči i o njenom članstvu u eTwinning platformi, blogu koji je pokrenula, fejsbuk stranici koju vodi, a sve u cilju popularizacije predmeta od kojeg mnogi zaziru.
Budući da je maj, mesec matematike, nastavnica Slavica Beronja je u sklopu te manifestacije sa učenicima Osnovne škole “Slavko Rodić” sprovela brojne aktivnosti i radionice: tangram i jednakost površi različitih figura, osna simetrija, geometrija je svuda oko nas, japansko računanje, matematika i geografija.
Veliko finale manifestacije “Maj, mesec matematike” odigralo se u sredu, 29. maja, u Domu kulture u Krajišniku. Tada je na inicijativu i u organizaciji nastavnice Slavice održan kviz, nadmetanje u matematičkom znanju između učenika Osnovne škole “Slavko Rodić” iz Krajišnika i učenika Osnovne škole “Stevan Aleksić” iz Jaše Tomić. U kvizu su učestvovale četiri ekipe, po dve iz svake škole. Između dva polufinala, održano je takmičenje u Rubikovoj kocki.
Pobednici kviza su učenici Osnovne škole “Slavko Rodić” iz Krajišnika. Svi učenici su dobili zahvalnice, a pobednička ekipa i prigodne poklone.
Podršku ideji i pomoć u realizaciji kviza, nastavnici Slavici Beronji, pružili su nastavnik matematike iz Osnovne škole “Stevan Aleksić” iz Jaše Tomić, Gordan Subotić, kao i direktori obe škole Dragan Jevtić i Ljupče Trpčevski.
Nastavnica Slavica se nada da je ovo samo jedan lep početak i da će sledeće godine na kvizu učestvovati i ostale škole iz opštine Sečanj.
Mi verujemo da ima još mnogo primera ovakvih nastavnika i učitelja iz škola naše opštine, koji predstavljaju primer dobre prakse, koji pokreću i inspirišu, zavređuju pažnju i o kojima treba pričati i pisati.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana